Svinjarstvo je već tri godine u krizi - 2019. godine pojavila se afrička kuga, 2020. svetska pandemija koronavirusa, a prošle je veliki negativni uticaj imalo poskupljenje osnovnih proteinskih hraniva.
Nenad Budimović je istakao za RTS da je proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji oko 380.000 tona na godišnjem nivou i da to obezbeđuje oko pet miliona tovnih svinja.
To je, navodi, oko 90% samodovoljnosti proizvodnje, što znači da Srbiji nedostaje deset posto, jer to nije samo sveže meso nego i ono koje ide u preradu.
Dodaje da Srbija uvozi sveže svinjsko meso za preradu i proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda u klaničnoj industriji.
Svinjsko meso se uvozi iz EU i uglavnom oko 70% iz Španije, Nemačke, Danske i Mađarske.
Ukazuje da je samo za prva četiri meseca za uvoz svinjskog mesa izdvojeno 26 miliona evra i da je sve to moglo da bude uloženo u organizovanu domaću proizvodnju.
Strateški cilj je ukazuje da prouzvodnja svinja bude bude rentabilna za farmere, klaničare i trgovce. Da ta cena bude ravnopravno podeljena na tri dela i da zaradu ravnopravno podele.
- Mi smo uputili određene inicijative da se olakšaju uslovi proizvodnje. Nije sve u podsticajima, podsticaji su dobri i mnogi farmeri kažu da bi ih se i odrekli kada bi se uredili odnosi u proizvidnji - rekao je Budimović.