Glas Javnosti

KAKVO MESO JEDEMO: Koji je kvalitet svinjskog mesa i kako uvoz zameniti proizvodnjom?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za potrebe domaćeg tržišta. Potrebe su oko pet miliona svinja godišnje, a ima ih dva miliona.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore ističe da je samo za prva četiri meseca za uvoz svinjskog mesa izdvojeno 26 miliona evra i da je sve to moglo da bude uloženo u organizovanu domaću proizvodnju. Naglašava i da je domaće svinjsko meso izuzetnog kvaliteta, piše RTS.


Svinjarstvo je već tri godine u krizi - 2019. godine pojavila se afrička kuga, 2020. svetska pandemija koronavirusa, a prošle je veliki negativni uticaj imalo poskupljenje osnovnih proteinskih hraniva.


Nenad Budimović je istakao za RTS da je proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji oko 380.000 tona na godišnjem nivou i da to obezbeđuje oko pet miliona tovnih svinja.

To je, navodi, oko 90% samodovoljnosti proizvodnje, što znači da Srbiji nedostaje deset posto, jer to nije samo sveže meso nego i ono koje ide u preradu.

Dodaje da Srbija uvozi sveže svinjsko meso za preradu i proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda u klaničnoj industriji.

Svinjsko meso se uvozi iz EU i uglavnom oko 70% iz Španije, Nemačke, Danske i Mađarske.

Ukazuje da je samo za prva četiri meseca za uvoz svinjskog mesa izdvojeno 26 miliona evra i da je sve to moglo da bude uloženo u organizovanu domaću proizvodnju.


Strateški cilj je ukazuje da prouzvodnja svinja bude bude rentabilna za farmere, klaničare i trgovce. Da ta cena bude ravnopravno podeljena na tri dela i da zaradu ravnopravno podele.

- Mi smo uputili određene inicijative da se olakšaju uslovi proizvodnje. Nije sve u podsticajima, podsticaji su dobri i mnogi farmeri kažu da bi ih se i odrekli kada bi se uredili odnosi u proizvidnji - rekao je Budimović.

Kakvog je kvaliteta svinjsko meso

- Naše svinjsko meso je izuzetnog kvaliteta zato što kompanije koje posluju u Srbiji proizvode proizvodimo izuzetno kvalitetnu hranu za životinje koje daje kvalitetno meso. Mi koristimo genetski nemodifikovane biljke u ishrani životinja i to je poseban kvalitet - naglasio je Budimović.


Što se tiče uvezenog mesa, ističe da je sigurno da se ono kontroliše po pravilima koje nalaže zakon. Svinjsko meso je kaže, od početka krize poskupelo 25 do 30% poskupelo, a uticale su cene između ostalog energije, zaštitnih sredstava, mineralnih đubriva, ambalaže, transporta. - Srbija ima dovoljno svega, ima uslove za proizvodnju dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane i to treba materijalizovati - zaključio je Budimović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP