Glas Javnosti

KAKO UŠTEDETI GORIVO? Ovi saveti "zlata vrede"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Štednja je ovih dana reč koja se često čuje, jer se svi hvataju za glavu zbog poskupljenja goriva. Međutim, nije uvek lako biti uspešan u ovoj "disciplini". Zato, kada budete pročitali ovaj tekst, sigurno ćete pomisliti "Da sam ovo znao, uštedeo bih brdo para".

Ovih 10 stvari većina ljudi radi pogrešno, barem kada je u pitanju gorivo u automobilu. Dakle, većina automobilskih stručnjaka se složila da, ukoliko se budete pridržavali ovih 10 "zapovesti", nećete se više ogrešiti o svoj džep.

1. Ne sipajte do vrha

Onog trenutka kada drška za benzin klikne i prestane da toči gorivo u rezervoar, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe da stiskate ručicu još dva-tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun. To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.


2. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara

Benzin će ispariti ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje u vazduh ispari i do 540 miliona litara goriva, kaže Car Care Council. Zato, dobro zavrnite poklopce!

3. Parkirajte u garažu

Garaža auto drži toplim zimi, hladnim leti. Na taj način nećete trošti gorivo na grejanje automobila, kako bi otopio led sa njega, niti ćete leti morati da palite klimu baš svaki put kada sedate u auto.

4. Držite se hlada

Inače, kada su visoke temperature, auto je najbolje maknuti sa sunca, jer osim što ga greje, zbog topline ispravaju i znatne količine goriva.


5. Napumpajte gume

Izbalansirajte gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor, pa motor mora da radi snažnije, kako bi održao želenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 odsto, prenosi Kurir.

6. Jednom mesečno proverite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba izmeriti kada su one hladne. Idealno vreme je odmah ujutru, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

7. Održavajte motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svećice, može trošiti i do 30 odsto više goriva.


8. Zamenite vazdušne filtere

Pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupi lišće i druga prljavština, potrebno ih je zameniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu da vam uštede i do 10 odsto goriva. Svaki put kada menjate ulje, bilo bi dobro da promenite i vazdušne filtere. Otprilike, svaka tri meseca.

9. Koristite kvalitetno ulje

Ukoliko upotrebljavate ulje koje ti je preporučio proizvođać automobila, možete da uštedite 1 do 2 odsto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski efikasni, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

10. Ne štedite na održavanju

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR