Glas Javnosti

KAKO SE TROŠE PARE IZ BUDŽETA I GDE IDU MILIJARDE? Šta su utvrdili revizori prilikom kontrola u Beogradu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Državna revizorska inistitucija uočila je nepravilnosti u radu pojedinih budžetskih korisnika u Beogradu.

Direktni korisnici budžetskih sredstava Grada Beograda u 2020. i 2021. godini zaključili su ugovore i okvirne sporazume sa ponuđačima u vrednosti od 3,02 milijarde dinara, posle sprovedenih 30 postupaka javnih nabavki u kojima su utvrđene pojedine nepravilnosti koje nisu u skladu sa propisima, saopštila je Državna revizorska institucija.

Direktni korisnici budžetskih sredstava Grada u revidiranom periodu su sproveli sedam postupaka javnih nabavki, posle kojih su dodeljeni ugovori, a da procenjena vrednost nije objektivno određena, odnosno nije bila validna u vreme pokretanja postupka, navodi DRI.

U deset revidiranih postupaka javnih nabavki kriterijumi za izbor privrednog subjekta nisu određeni u srazmeri sa predmetom nabavke ili nije određen odgovarajući način dokazivanja ispunjenosti kriterijuma za izbor privrednog subjekta.

U saopštenju se dodaje da su u deset revidiranih postupaka javnih nabavki dodeljeni ugovori privrednim subjektima, a da tehničkim specifikacijama navedenim u konkursnoj dokumentaciji delom nisu precizno određene tehničke karakteristike radova i druge okolnosti koje su od značaja za izvršenje ugovora.

Revizor je odgovornim osobama direktnih korisnika budžetskih sredstava Grada dao 20 preporuka kojima se predviđa da javne nabavke planiraju, sprovode postupke i izvršavaju ugovore u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, navodi se u saopštenju, prenosi Fonet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR