Glas Javnosti

Kako će se trgovine boriti protiv energetske krize, da li će se skraćivati radno vreme

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Austrijska „Ikea” ranije zatvara radnju Gracu – Grci predlažu isto kao i pojedine nemačke kompanije, za „Lidl” to još nije opcija

Kako će izgledati trgovine u Srbiji ove zime i na koji način će se trgovinski lanci boriti protiv energetske krize moglo bi da bude jasnije već naredne nedelje. Kako „Politika” nezvanično saznaje, ovih dana očekuje se sastanak na kome će trgovci izneti svoje predloge o uštedi električne energije. Za razliku od velikog broja evropskih država koje već neko vreme predlažu skraćenje radnog vremena, kako saznajemo, u Srbiji se ova opcija za sada ne pominje. U predlogu najvećih trgovaca o kome će raspravljati radna grupa Vlade Srbije navedeno je, između ostalog, da bi ove zime uštede mogle da se ostvare na gašenju svetlećih reklama i druge rasvete u objektima, frižidera i rashladnih vitrina bez kojih nije ugroženo poslovanje. Međutim, za sada se ne pominje mogućnost da trgovci skrate i radno vreme. Da podsetimo, kompanija „Dis” u Srbiji od 1. septembra je već počela da štedi električnu energiju na uštrb dekorativne rasvete, kao i sve drugo osvetljenje čijim isključenjem iz sistema neće biti, kako su naveli, ugrožena bezbednost objekata. Odluka će se u ovoj kompaniji primenjivati sve dok ne dođe do stabilizacije energetske situacije u regionu. Zbog prevelikih cena energenata i potrebe za štednjom električne energije, u Austriji su mnoge prodavnice odlučile da skrate radno vreme, preneo je nedavno Tanjug.



U Gracu je najveća robna kuća u centru grada „ Kastner i Eler” odlučila da od ponedeljka do petka skrati svoje radno vreme za pola sata, što znači da će, umesto do 19 sati, raditi do 18.30 časova, saopštio je direktor te kompanije Martin Veg. Troškovi za struju su tokom ove godine porasli deset puta, kazao je on i dodao da polovina troškova za struju otpada na osvetljenje. Kazao je i da se robna kuća zatvara ranije ne samo zbog štednje električne energije, već i zbog toga što sve manje mušterija dolazi u to vreme. I „Ikea” u Gracu je skratila svoje radno vreme. Pre pandemije je ovaj trgovac radio od 9 do 21 sat, a sada od 9.30 do 20 časova. – Reč je o štednji energije, ali pre svega o osoblju, koje sve teže nalazimo – objasnio je portparol „Ikee”. Sat vremena je svoje radno vreme skratio, još pre nekoliko meseci, i tržni centar „Vajnland” u Lajbnicu, i to, kako je saopšteno, zbog ogromnog rasta cene gasa i predstojeće grejne sezone.



Da li bi skraćivanje radnog vremena mogao da postane trend u Evropi? Sličan predlog protekle sedmice već su iznela grčka udruženja trgovaca u Solunu i Atini, a pridružuju im se i neki lokalni nemački trgovci. Tomas Gutberlet, generalni direktor lanca supermarketa „Teguta”, koji broji više od 300 prodavnica u šest saveznih država, nedavno je pisao državnim vlastima u korist kraćeg radnog vremena trgovina, preneo je portal „Poslovni”.

– Kratkoročno, smanjenje bi pomoglo u uštedi energije. Dugoročno gledano, to bi ponovo učinilo profil poslova u maloprodaji privlačnijim – rekao je on. Dodao je da je u osnovi reč o ponovnom vraćanju teme radnog vremena trgovina na dnevni red i ponovnim pregovorima s javnošću. Ističe se, međutim, da za najveće trgovce poput „Lidla” i „Reve” ova ideja trenutno nije opcija. Na upit novinara, u tim kompanijama su izjavili da se radno vreme trenutno zasniva na zahtevima kupaca, prenosi „Feniks magazin”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR