Glas Javnosti

KAD VUČIĆ I MALI VIDE OVE PODATKE - NEĆE IM BITI DOBRO: Kakav je standard bio pre 10 godina, a kakav je SADA?!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je na predstavljanju istraživanja da se 47 odsto ispitanika izjasnilo da živi isto, a 24 odsto bolje nego pre 10 godina.

Gotovo trećina građana Srbije, njih 29 odsto, smatra da danas živi lošije nego pre deset godina, pokazalo je istraživanje Istraživačko-izdavačkog centra Demostat. Rezultat ovog istraživanja, prkosi svemu u šta nas ubeđuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali, koji nam neprestano objašnjavaju kako sada živimo neuporedivo bolje nego ikada - zlatno doba.

Sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je na predstavljanju istraživanja da se 47 odsto ispitanika izjasnilo da živi isto, a 24 odsto bolje nego pre 10 godina.

Mihailović je naveo da kada je u pitanju opšte raspoloženje i zadovoljstvo životom, gotovo polovina ispitanika je zadovoljna, ali i naglasio da se situacija menja kada se postave konkretnija pitanja.

Kad pitamo ljude da li su zadovoljni životom, sagledaju celinu, tada su zadovoljni. Ako pitamo za određene aspekte, onda i nisu toliko zadovoljni. Tada imamo na delu onu negativnu stranu“, rekao je on.

Mihailović je dodao da građani pretežno davali loše ocene radu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije u pojedinačnim oblastima, navodeći da su najlošije ocenjeni standard (48 odsto ispitanika), borba protiv kriminala i korupcije (46 odsto), privreda (35 odsto), pitanje Kosova (33 odsto) i pristupanje EU (32 odsto).

pixabay.com
foto: Glas javnosti

On je naveo i da su ispitanici pretežno bili nezadovoljni stanjem u određenim oblastima, posebno u zdravstvu (56 odsto), pravosuđu (54 odsto), životnoj sredini i privredi (po 49 odsto), kao i školstvu (44 odsto).

Govoreći o finansijskim aspektima, Mihailović je naveo da 41 odsto ispitanika smatra da njihovom domaćinstvu nedostaje mnogo da bi pristojno živeli, dok 29 smatra da im nedostaje malo.

Znači da 70 odsto ljudi kaže da im nešto fali da bi pristojno živeli“, kazao je glavni istraživač Demostata.

Kada je u pitanju opšti pogled na stanje u zemlji, 26 odsto smatra da ono ide na bolje, 33 odsto na gore, dok 41 odsto ispitanika smatra da Srbija „stoji u mestu“.

Istraživanje javnog mnjenja obavljeno je u poslednjim danima aprila i prvim danima maja, na reprezentativnom uzorku od 1.600 ispitanika, neposredno pre masovnih ubistava i protesta u Srbiji.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR