Glas Javnosti

JUG PO OVOME PREDNJAČI: Šta se najviše izvozi iz tri okruga na jugu Srbije?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u 2023. godine najzastupljeniji proizvodi u izvozu bili su spoljne pneumatske gume, izolovana žica, prerađeni duvan, cigarete, elektromotori i električni generatori i sedišta, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Niš.

Najznačajnije zemlje ekonomski partneri u ova tri regiona su Nemačka, Italija, Kina, Alžir, Austrija i Turska.
Kako kažu u niškoj Regionalnoj privrednoj komori, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena u ova tri okruga na jugu bila ukupne vrednosti 3,8 mlrd EUR, što je uvećanje od 2,2% u odnosu na 2022. godinu. Od toga je izvoz bio vredan 2,27 milijarde, a uvoz 1,61 mlrd EUR.


- Na teritoriji Srbije u 2023. godini, po ukupnom iznosu spoljnotrgovinske razmene, region Niš je na 4. mestu iza Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice - navode u RPK Niš.
Najviše su se u 2023. godini izvozile gume, žica, duvan, elektromotori i sedišta, što znači da su pa su tako Tigar Tyres, Philip Morris, Leoni i Johnson Electric najveći izvoznici u ova tri regiona.
Najzastupljeniji proizvodi u uvozu bili su nerazvrstana roba, duvan, izolovana žica i kablovi, diode i poluprovodnički elementi, kao i prerađeni duvan.
Najveći deo razmene u regionu, nešto više od 60%, jeste sa zemljama Evropske unije.
Najznačajnija zemlja ekonomski partner firmi sa teritorije RPK Niš je Nemačka, sa kojom je vrednost spoljnotrgovinske razmene prošle godine bila preko 630 mil EUR. Potom sledi Italija sa razmenom od 262 milona, Kina sa 258 milona, Alžir sa 205 miliona, a tu su i Turska sa 193 miliona, Francuska sa 163 miliona i Poljska sa 163 mil EUR.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR