Glas Javnosti

ЈОШ ЈЕДНО ПРОПАЛО ОБЕЋАЊЕ: Током летошњих протеста, председник Србије Александар Вучић је наговестио да ће акцизе на дизел бити смањене

Ekonomija
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 27.09.2018.

У овом тренутку нико са сигурношћу не може да каже колико ће, уместо најављеног појефтињења због јулског пада цена на међународном тржишту, поскупети гориво на српским пумпама, али да оно расте за по динар-два сваке недеље, показују подаци Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Аналитичари очекују да се тај тренд убрза, јер су од пре неки дан и на светским берзама цене почеле са расту и први пут од 2014. премашиле 81 долар за барел „брента“ односно 72,21 долар за марку „ВТИ“.

Када су летос у неколико дана возачи организовали протесте у читавом региону, објашњење је било да на цену највећим делом утиче високо фискално оптерећење. Износ за барел у том тренутку није био од утицаја јер су, кажу, сирову нафту рафинерије набавиле знатно раније. Међутим, како су цене на азијским берзама, па и на америчкој берзи почеле да расту, без обзира што је сировина такође набављена раније и јефтиније, то се одмах одразило и на цене код нас. Оно што привреду у том процесу највише брине је што је на нашем тржишту дизел, који битно утиче на трошкове производње у пољопривреди и транспорту, далеко скупљи него у окружењу. Његова цена је за девет одсто виша у односу на просек региона, од нас је само скупља Грчка и Албанија, док је најјефтинији, за 16 одсто у односу на просек, у Македонији. Притом, највећи удео у цени чини фискално оптерећење, које за дизел у Србији износи 86,59 динара по литру или 52,5 одсто. Из литра европремијума 95 држава узме 83,38 динара или 53,8 одсто, док купци аутогаса за акцизе и порез по литру дају 38,29 динара или 48,2 процента.

Током летошњих протеста, председник Србије Александар Вучић је наговестио да ће акцизе на дизел бити смањене, али је као предуслов поставио прекид протеста. Протести су прекинути, али је обећање о акцизама заборављено.

– Постоји простор да се размотри измена цена дизел горива, али о томе неће бити речи док се не заврше насилни протести возача. А биће завршени, јер нико неће дозволити насиље. На цени дизела може да се ради, али само зато што је то важно због пољопривреде, а не због притисака. Не одговарам на притиске ни Американцима, па нећу ни улици. Могу да будем готов, али на изборима – рекао је Вучић. Међутим, од те најаве па до сада спуштање акциза нико више није ни поменуо.

Томислав Мићовић, генерални секретар УНКС, каже за Данас да се цене горива мењају свакодневно, посебно за дизел који код нас има већу акцизу него у земљама из окружења, иако је то гориво над којим је потребно да се успостави систем рефакције.

– Сада га по истој цени сипају и у џип и у трактор. У Хрватској, на пример, ратари могу да купе такозвани плави дизел, на који се не обрачунава акциза, док у Мађарској паори имају право на повраћај 80 одсто од обрачунате акцизе. У индустрији транспорта наши превозници имају право на осам до девет динара повраћаја, али се у Црној Гори, прерачунато, компанијама враћа 20 динара наплаћених из фискалног оптерећења, па су они конкурентнији од наших – каже Мићовић и додаје да домаћи превозници кад год могу гориво набављају у иностранству, а све чешће и део делатности и региструју вани, где су повољнији услови за пословање због чега је на губитку државна каса.

Ни возачи из региона нису задовољни ценама горива, па су, организујући се преко друштвених мрежа, летос у неколико наврата на сат времена заустављали саобраћај. Србија је тај проблем „решила“ тако што је председник Александар Вучић оптужио опозицију да организује блокаде како би поштеним грађанима отежала живот. „Званично“ објашњење за поскупљење у моменту када су цене сирове нафте на светском тржишту падале, било је да низак водостај Дунава увећава трошкове транспорта, што стручњаци нису оценили као логично. Они указују да аномалије са ценама, које како год да се крећу при набавци, резултирају поскупљењима у малопродаји, потичу од недостатка конкуренције на српском тржишту. Додатни проблем је и што држава не одустаје од високих намета чак ни у ситуацијама када би тиме подстакла производњу, па самим тим касу попунила из убраних пореза на другој страни.

Убрзани тренд

Према последњим извештајима, на српским пумпама европремијум БМБ 95 кошта у просеку 155,06 динара за литар што је поскупљење од 0,4 одсто у односу на две недеље раније. Евродизел је достигао 164,91 што је поскупљење од 1,05 динара или 0,6 одсто док је аутогас ТНГ „скочио“ за 1,27 динара или на 79,5 динара за литар што је увећање од 1,6 процената. Процес се понавља из недеље у недељу, а како главне светске берзе најављују више цене, вероватно је да ће се тај тренд убрзати.

Глас јавности / ДАНАС / од 27.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR