Glas Javnosti

ЈОШ ЈЕДНО НЕИСПУЊЕНО ОБЕЋАЊЕ, АЛИ ТО ВИШЕ НИЈЕ ВЕСТ: Најавили су 1.500 станова, а граде 378 – и наравно касне

Ekonomija
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 09.10.2018.

Амбициозно најављивана изградња 1.578 јефтиних станова за припаднике безбедносних служби још није кренула, иако је почетком јануара ове године министарка грађевинарства и потпредседница Владе Зорана Михајловић, додуше у јеку кампање за београдске изборе, објавила да је све спремно и да се машине бар у два од укупно шест планираних градова могу очекивати већ у марту.

Она је тих дана изјављивала и да би до краја године могла да почне изградња и друге фазе па би припадници војске, полиције и БИА-е могли да рачунају да ће до почетка 2020. године добити око 7.500 станова за чији ће квадрат плаћати мање од 500 евра. Михајловићева је утврдила и да ће заинтересованих за куповину међу безбедњацима сигурно бити, јер више од 30.000 њих нема решено стамбено питање а већ постоји 18.000 пријављених за ту куповину. Коме су се и где пријавили када, како је тврдила, нема ранг-листи, није разјашњено.

Рок за покретање прве фазе убрзо се померио на април, у мају се схватило да мора прво да се донесе нови закон, леx специалис, па је најављено да градња у Врању, Нишу и Краљеву сигурно креће до краја августа. Ништа од тога, међутим, није се догодило ни у септембру, а почетком овог месеца тек су расписана прва два тендера за 190 стамбених јединица у Врању и 188 у Нишу. Краљево, за које је планирано 200 станова, још није на листи, а Нови Сад и Београд сада се и не помињу.

Колико брзо по избору извођача може да почне градња, није лако утврдити. Рок за достављање понуда истиче 22. октобра у 10 сати а већ у 13 сати истог дана биће отварање документације. Комисија има рок од 25 дана да саопшти свој избор који ће формирати према једином критеријуму, најнижој цени. Тако стоји у тендерском позиву. Ако он успе „из прве“, градња би можда могла да почне до краја године, иако то баш и није најповољније време за отварање радова. Међутим, након рока за избор извођача, они који нису прошли имају право на жалбу а процедура може да се протегне и на више месеци, па је мало извесно да ће градња, чак и под условом да све протекне без већих компликација, почети тек на пролеће или са закашњењем од најмање годину дана. При том, од најављених хиљада, реч је о само 378 станова у шест „слободностојећих вишепородичних стамбених објеката“ како се то стручно каже у тендеру, односно зграда – две у Нишу и четири у Врању.

– Власт није испунила обећање, ми смо већ реаговали због тога па је чак и председник Србије рекао да треба убрзати тај посао, али и после скоро годину дана од најаве мало тога знамо. Не зна се да ли постоје листе, ко их је саставио, према ком правилнику, да ли је цена утврђена или не. Све то је прилично нетранспарентно, ми ништа од докумената нисмо видели, а брине нас јер таква опција за решавање стамбених питања не постоји у систему одбране. Кажу да је неки правилник усвојила влада, да је нека непозната комисија при Министарству одбране то тајно урадила а да синдикате нико није консултовао, тако да када су јефтини станови у питању, не знамо ни како ни када – каже за Данас председник Војног синдиката Новица Антић.

Реаговање поводом текста “Најавили 1.500 станова, а граде 378 – и касне”

Поводом текста “Најавили 1.500 станова, а граде 378 – и касне”, објављеног у дневном листу “Данас”, 9. октобра 2018. године, ради потпуног и истинитог информисања јавности и читалаца “Данаса”, указујемо на неколико чињеница у вези са реализацијом пројекта изградње станова за снаге безбедности.

Пре свега, ово је први програм станоградње од националног значаја у Србији и први који се бави једном важном групом запослених у јавном сектору. Поред тога што се овим програмом решава вишедеценијски проблем стамбеног збрињавања припадника Војске Србије, полиције и БИА, овај пројекат важан је и за додатно подстицање раста грађевинарства, које у 2018. даје највећи допринос расту БДП-а, за обезбеђивање нових послова за домаће грађевинске фирме, а у перспективи и повећање прихода у општинама у којима се граде станови.

Имајући у виду да је ово први програм овог типа и обима у Србији, од посебног значаја је да се реализација програма добро припреми, јер се тиме успоставља модел који ће бити примењен у нарединим фазама пројекта. Сходно томе, како би се омогућио почетак радова, било је потребно да се заједно са локалним самоуправама припреми пројектна документација, да се у Народној скупштини донесе Закон о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, и припреми јавни позив за извођаче радова.

За мање од годину дана од одржавања првог састанка Владине комисије за припрему предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности, урађено је све што је потребно да почне градња станова, од израде пројектно-техничке документације, прибављања земљишта, до обезбеђивања новца за градњу и расписивања тендера за избор извођача радова за првих 378 станова у Врању и Нишу.

Градња станова, супротно тврдњама изнетим у тексту да је “мало извесно да ће градња Ш….Ћ почети тек на пролеће”, радови на изградњи станова у Нишу и Врању почеће одмах по спровођењу јавне набавке, односно у наредних неколико седмица.

На крају, без обзира на критичке оцене изнете у тексту, сматрамо да је и овај текст доказ колико су се ствари у Србији промениле. После велике пажње у медијима посвећене реализацији великих националних инфраструктурних пројеката, који се завршавају после више деценија, јавност сада има прилику да прати и како се, потпуно транспарентно, реализује један велики национални пројекат станоградње, чега у Србији такође није било за време неких претходних влада.

Кабинет потпредседнице Владе Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Прес служба

Глас јавности / ДАНАС / од 09.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR