Glas Javnosti

Jedna polovina zaposlenih strahuje od gubitka posla u narednih pola godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Novo istraživanje portala Infostrud, sprovedeno na oko 2.300 ispitanika i 450 kompanija, pokazalo je kojom brzinom srpska ekonomija izlazi iz vanrednog stanja i sa kakvim posledicama.

Oko 20 odsto zaposlenih istaklo je u istraživanju da je u njihovoj kompaniji tokom trajanja vanrednog stanja dolazilo do otpuštanja, a dobra strana je da 80 odsto kompanija nije otpuštalo zaposlene.
 
Sa druge strane, zabrinjava podatak da polovina zaposlenih strepi od gubitka radnog mesta u narednih šest meseci, a pozitivno je da u skoro 70 odsto kompanija plate nisu smanjivane.
 
Čak 45 odsto ispitanika kaže da je imalo mogućnost da radi od kuće, 18 odsto je radilo kombinovano, dok je 37 odsto radilo iz firme ili sa terena.
 
Iako je u prethodnom istraživanju strah od zaraze, njih samih ili nekog njima bliskog, bio dominantan odgovor, ovog puta kao najveći izazov ispitanici navode strah od produbljivanja ekonomske krize i borbu za egzistenciju.
 
Što se privrede tiče, broj kompanija koje osećaju značajno negativan uticaj smanjen je sa 56 odsto u prvoj nedelji aprila, na 20 odsto u poslednjem istraživanju. Sa druge strane, samo osam odsto kompanija je prijavilo pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

Polovina kompanija očekuje da finansijski plan za ovu godinu bude ispod planiranog, a svega pet odsto vidi mogućnost da bude iznad očekivanja. Da će rizik od krize dugoročno da utiče na održivost njihovog biznisa smatra 20 odsto kompanija, a 45 odsto smatra da će uticaj biti kratkoročan.
 
Među negativnih posledicama ističe se zaustavljanje planiranih ulaganja i finansijske posledice po kompaniju. Više od polovine privrednih subjekata rezalo je svoje troškove, među kojima su prvi stradali oni vezani za marketing. Dobra vest je da u skoro 70 odsto kompanija plate zaposlenima nisu smanjivane.
 
Čak 60 odsto kompanija omogućilo je bar delu svojih zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat ne vidi pad u produktivnosti.
 
Iako je 27 odsto ispitanih privrednih subjekata zapošljavalo i tokom trajanja vanrednog stanja i pandemije, skoro 40 odsto njih je stopiralo zapošljavanje do daljnjeg, a 35 odsto će nastaviti sa zapošljavnajem u narednom periodu.
 
Više od 80 odsto kompanija nije otpuštalo zaposlene tokom prethodnog perioda, a od mera Vlade kao najznačajnije ističu rasterećenje zarada i poresko rasterećenje, dok sveobuhvatne mere prema privredi ocenjuju prosečnom ocenom tri.

(Izvor: 021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR