Glas Javnosti

JEDINI U EVROPI: Finska kompanija planira proizvodnju uranijuma

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Terrafame, finska rudarska i metaloprerađivačka kompanija, objavila je da je počela da priprema teren za dobijanje uranijuma u Sotkamu, što bi ga učinilo jedinim takvim mestom u celoj Evropi. Posebno dizajnirano postrojenje izgrađeno je na industrijskoj lokaciji u Sotkamu (istočna Finska) i očekuje se da će raditi punim kapacitetom 2026. godine.

Taj potez će zasigurno igrati značajnu ulogu u pomaganju jačanja energetske nezavisnosti Evrope. Uranijum, koji će biti dobijen kao nusproizvod iz metalne rude, koristiće se kao gorivo za nuklearne elektrane.

Iako je proizvodnja nuklearne energije ekološki čista, ona takođe vezuje Evropu u zavisnički odnos od stranih aktera. Čak 85% svetskog uranijuma proizvodi se u šest zemalja: Kazahstanu, Kanadi, Australiji, Namibiji, Nigeru i Rusiji, prenosi portal Ekapija.

Ulaganje od 20 mil EUR

Proizvodni proces omogućiće da se niske koncentracije prirodnog uranijuma koji se nalazi u lokalno iskopanoj rudi koriste kao nusproizvod. Terrafame ima već izgrađeno postrojenje za oporavak uranijuma i sada ga priprema za operativnu upotrebu. Ukupno će za lansiranje biti potrebno uložiti približno 20 mil EUR.

Nakon faze pokretanja, predviđa se da će postrojenje za oporavak raditi punim kapacitetom do 2026, proizvodeći približno 200 tona godišnje i zapošljavati oko 40 ljudi.

Ruda koju Terrafame iskopava u rudniku Sotkamo ima malu koncentraciju uranijuma, otprilike 17 mg/kg, kako je izvestila kompanija, a citirao World Nuclear News, prenosi TheMayor. Takve koncentracije takođe se nalaze u drugim delovima finskih stena, što znači da koncentracija nije visoka. Ruda s prosečnom koncentracijom uranijuma od najmanje 1000 mg/kg klasifikuje se kao ruda uranijuma.

Uranijum dobijen od strane Terrafamea biće transportovan u inostranstvo na dalju obradu, a potom će se koristiti u proizvodnji nuklearne energije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR