Glas Javnosti

JEDEMO LI IŠTA DOMAĆE? Jabuke najviše uvozimo iz Severne Makedonije a krompir iz Holandije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema podacima i analizama u Srbiju je tokom 2022. uvezeno oko 305.990 tona voća, što je za 9,1% manje u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS). Istovremeno, vrednost uvezenog voća i povrća iznosila je 295,7 mil EUR, što je za 3,2% više u odnosu na 2021.

Najveću vrednost uvoza u 2022. ostvarile su banane – 61,2 mil EUR, a odmah posle njih slede limun i pomorandže, što je uobičajeno jer je reč o kulturama koje nisu karakteristične za našu klimu. Banane su i inače voće koje se najviše uvozi u našu zemlju već godinama, ali i koje ima najveću potrošnju u svetu.
Banane su u Srbiju najviše stizale iz Ekvadora, Kostarike i Kolumbije. Pomorandže smo najviše nabavljali u Grčkoj, Turskoj i Španiji. Limun najviše uvozio iz Turske, Argentine, Španije i Grčke, a grejpfrut iz Turske.

Interesantno je da je Srbija prošle godine uvezla i 26.126 tona jabuka, u vrednosti od oko 3,7 milEUR. I to najviše iz Severne Makedonije u vrednosti od 3,1 mil EUR. Jagode se uvoze iz Grčke, Albanije i Turske, kruške iz Italije i Poljske, nektarine i breskve iz Grčke, Italije i Španije.
I dok je uvoz voća bio u količinskom padu sa stranih tržišta dopremljene su 169.752 tone povrća što je za 10,3% više u odnosu na 2021. ali je vrednost ovih isporuka (155,1 mil EUR) bila za gotovo trećinu veća u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju podaci PKS-a.
U 2022. najviše smo uvozili mladi krompir, paradajz i pasulj, a u nešto manjoj količini crni luk, zamrznuto povrće i krastavac. Najveću vrednost uvoza u 2022. imao je paradajz u iznosu od oko 21 mil EUR ili 14% od ukupne vrednosti uvoza. Pasulj je ostvario ukupnu vrednost uvoza od 20,6 miliona evra ili 13,3% od ukupne vrednosti.
U 2022. krompir se najviše uvozio iz Holandije i Francuske, pasulj iz Kirgistana, paradajz iz Albanije i Severne Makedonije, crni luk iz Holandije i Severne Makedonije, beli luk iz Kine.
Kupus se uvozio iz Severne Makedonije, sveža paprika iz Severne Makedonije i Albanije, krastavci iz Albanije, dok su se zamrznuti grašak, spanać i ostalo zamrznuto mešano povrće uvozili u manjim količinama.
Lubenice smo uvozili najviše iz Grčke, a znatno manje iz Albanije i Severne Makedonije, navodi se u izveštaju.


Glas javnosti/ A04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR