Glas Javnosti

Jedan hektar zemljišta U SELU RUMENKA skuplji od vila na Dedinju i Senjaku

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za neverovatnih 500.000 evra prodat je hektar poljoprivrednog zemljišta, što je apsolutni rekord.

Najskuplje plaćena njiva nalazi se na teritoriji grada Novog Sada, u seocetu Rumenka. Kako je objavio Republički geodetski zavod (RGZ), to poljoprivredno zemljište u Rumenki prodato je u četvrtom kvartalu prošle godine za 50 evra po metru kvadratnom.

– Parcela je površine nešto manje od dva hektara, tačnije 19.970 metara kvadratnih, i za nju je plaćeno 998.500 evra. To znači da hektar košta 500.000 evra. To je najskuplja oranica koja je ikada prodata u Srbiji. Do ove prodaje najskuplji hektar plaćen je 400.000 evra, a nalazio se u Kaću kod Novog Sada – naveo je RGZ. 


Vladimir Rafajlović iz poznate novosadske agencije za nekretnine navodi da je ovde verovatno reč o zemljištu za koje može da se izvrši prenamena.

– Ono se nalazi u industrijskoj zoni, a vodi se kao poljoprivredno zemljište. Ovakvo zemljište je skupo jer njemu može da se promeni namena. Poljoprivredno zemljište kome ne može da se promeni namena najskuplje je u Bačkoj. Cene skaču i u Sremu, gde je zemljište pogodno za vinogradarstvo i voćarstvo. U ovim predelima Vojvodine je najkvalitetnija zemlja, pa se cene kreću od 15.000 do 30.000 evra po hektaru. Najjeftinije zemljište je u Banatu, jer je i najgoreg kvaliteta – navodi Rafajlović.

Najskuplja njiva otišla za 3,5 miliona evra  

U poslednjem kvartalu 2023. godine najskuplje prodata njiva je u opštini Vrbas i za nju je novi vlasnik platio 3,5 miliona evra, saopštio je RGZ. – Budući vlasnik je tu sumu platio za 249 hektara – naveo je RGZ.

– Ponude zemljišta na tržištu je nedovoljno, a budući da je ono ograničen resurs, zainteresovanih za kupovinu je zaista mnogo – kaže ovaj menadžer agencije iz Novog Sada.

Koliko je sada kupovina poljoprivrednog zemljišta popularna, svedoče i poslevne aktivnosti jednog od najbogatijih ljudi današnjice, Bila Gejtsa.

Kod nas kao i svetu, vlada trend kupovine zemljišta.

– Bil Gejts je prošle godine kupio 250.000 hiljada hektara zemlje. Svetska populacija se povećava i ulaganje u zemljište kao neobnovljivi prirodni resurs mnogi prepoznaju kao dobru investiciju – naglašava Milan Prostran. Sagovornik navodi da se sa smanjenjem slobodnog poljoprivrednog zemljišta povećava njegova cena.

– Najkvalitetnije zemljište u Srbiji nalazi se u okolini Bečeja i Srbobrana. Ima raznog zemljišta koje se prodaje – od bara, pašnjaka do utrina – kaže ovaj stručnjak.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR