Glas Javnosti

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA: Predlog da naknada tokom radne prakse bude bar dve trećine minimalca

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nacrt zakona o radnoj praksi koje je objavilo Ministarstvo za rad Srbije propisuje pravo na naknadu za obavljanje prakse u iznosu od najmanje dve trećine minimalne zarade.

Predviđeno je da se ova naknada uveća za pripadajuće doprinose i poreze, a javna rasprava o ovom dokumentu traje do 23. decembra.

Stopa nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine je u Srbiji stalno veća od stope zaposlenosti, a u obrazloženju Nacrta zakona o radnoj praksi za prošlu godinu navode procenti od 26,6 odsto prema 20,8 odsto u korist nezaposlenih mladih lica.

Osim naknade, predloženo je da praktikanti koji stiču praktična iskustva, znanja i veštine kod poslodavaca imaju prava i iz obaveznog zdravstvenog, penzijskog i invalidskog osiguranja.

U Nacrtu zakona je definisano da je praktikant fizičko lice do 30 godina života koje obavlja radnu praksu kod poslodavca kako bi stekao praktično iskustvo, specifična znanja i odgovarajuće veština za rad u određenom zanimanju, a da lice mlađe od 18 godina može da bude angažovano kao praktikant samo na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa kojim se utvrđuje da je sposobno za obavljanje radne prakse i da obavljanje radne prakse nije štetno za njegovo zdravlje, piše Danas.rs

Praksu može da obavlja osoba koja ima najmanje 15 godina i koja ima najmanje osnovnu školu, a nema iskustva u zanimanju za koje obavlja radnu praksu. Radno vreme praktikanta ne može da bude duže od 40 sati nedeljno, a poslodavac ne sme da zahteva da praktikant obavlja radne zadatke koji nisu predviđeni planom obavljnja radne prakse i za koje nije zaključen ugovor o radnoj praksi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR