Glas Javnosti

Jača saradnja kompanija i Uprava carina: Jednostavnije carinske procedure i brži protok robe

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Čitav AEO koncept ima za cilj olakšavanje i poboljšanje uslova za trgovinu među privredama CEFTE

Saradnja kompanija i Uprava carina iz regiona biće unapređena formiranjem Radnih grupa za Ovlašćene privredne subjekte (AEO), a u njihovo planiranje i implementaciju biće uključeni privatni sektor i druge vladine agencije, saopšteno je iz GIZ-a.

Kako navode, "takvu efikasnu saradnju treba promovisati i na nacionalnom i regionalnom nivou, kako bi se podstakla i uspostavila regionalna harmonizacija i smanjio teret i za trgovinu i za vlade". 

Ovo je, kažu, dogovoreno na regionalnom sastanaku održanom u Banjaluci, gde su se kompanije-članice AEO Asocijacije sastale sa predstavnicima Uprava carina iz regiona, kako bi razgovarali o daljem unapređenju okvira Ovlašćenih privrednih subjekata (AEO). Saglasili su se da će uspostavljanje AEO Radnih grupa u svakoj CEFTA članici ojačati koordinaciju sa drugim agencijama uključenim u carinjenje robe, kako bi se ubrzala implementacija AEO okvira u svim privredama.

Status Ovlašćenog privrednog subjekta stiču kompanije koje su postigle visok nivo standarda bezbednosti lanca snabdevanja. Ovaj status im omogućava jednostavnije carinske procedure i brži protok robe u trgovini sa privredama u regionu.


Čitav AEO koncept ima za cilj olakšavanje i poboljšanje uslova za trgovinu među privredama CEFTE.

Tanja Bošković, menadžerka projekta u GIZ-u, navela je da je ključni element za dalji razvoj snažnog AEO programa unapređenje međusobnog razumevanja i poverenja sa privatnim sektorom, kao i povećanje spremnosti i efektivnosti saradnje sa državnim agencijama koje se bave carinjenjem robe.

- Verujemo da je snažniji angažman između carinskih službenika, vladinih agencija i privatnog sektora od suštinskog značaja za dalji razvoj AEO programa na nacionalnom i regionalnom nivou kako bi se osiguralo da odgovor na izazove svakog od njih bude efikasan i delotvoran. Pojednostavljene procedure nisu samo u nadležnosti Carine; nadležnosti i procesi drugih agencija bi idealno trebalo da budu uključeni u program i pitanja rešena na zadovoljstvo svih - zaključila je ona.

Ognjen Alagić, šef Odeljenja za AEO u Upravi carina Bosne i Hercegovine, istakao je da Carina BiH veoma ceni napore svih kolega iz regiona i njihovu spremnost da doprinesu boljem trgovinskom ambijentu u ekonomijama CEFTE. On je dodao da je saradnja sa privatnim sektorom najbolji način za kreiranje rešenja koja će ojačati dijalog i poverenje među ovim sektorima.


Tijana Stefanović, predsednica AEO Asocijacije je podsetila da je u regionu već urađeno dosta posla na AEO okviru i da je već stvorena veza između Uprava carina i privatnog sektora.

- Imali smo priliku da sagledamo perspektive oba sektora i drago mi je što ćemo sada intenzivirati naš operativni rad na jačanju programa i učiniti ih korisnim kako za kompanije, tako i za vladine institucije koje se bave trgovinom - dodala je ona.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR