Glas Javnosti

Izvozne cene šećera beleže rekord

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najviša zabeležena je iz septembra 2022. kada je dostigla 938 evra

Od prošlogodišnjeg roda šećerne repe u Srbiji očekuje se da će biti proizvedeno oko 260.000 tona šećera. Prelazne zalihe biće i dalje na visokom nivou i za sada će obezbediti višak ovog proizvoda za izvoz domaćih šećerana.

Iako su, prema prvim procenama, prinosi repe bili za oko trećinu manji u odnosu na desetogodišnji prosek, a inputi rasli i opterećivali poslovanje proizvođača, prošla sezona biće zapamćena i po izuzetno visokim izvoznim cenama šećera.


Prema analizi „Agropresa”, u prethodnoj 2021–2022. izvozne cene belog šećera bile su u porastu. Najniža je bila u oktobru 2021. godine – 490 evra po toni. Najviša zabeležena je iz septembra 2022. kada je dostigla 938 evra. Kako se navodi, cene po kojima je ugovaran izvoz razlikovale su se od države do države. Niže su bile one dogovarane za plasman u regionu, dok su prema državama Evropske unije, pod uticajem tamošnje tražnje, bile na višem nivou i uticale na prosečno postignute cene. Kako se naglašava, prema statističkim podacima maloprodajne cene na domaćem tržištu bile su ograničene i na relativno stabilnom nivou, u rasponu između 669 i 805 evra po toni.

Podsetimo, zbog rasta cena inputa za proizvodnju i preradu šećerne repe, i cilja da se popravi konkurentnost sektora, Vlada Srbije je, u drugoj polovini godine, usvojila Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima šećerne repe roda 2023. godine. Oni će moći da dobiju 35.000 dinara po hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe, a najviše do 500 hektara za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe. Takođe, usvojena je i uredba prema kojoj je maksimalna maloprodajna cena belog šećera ograničena na 114,99 dinara po kilogramu. a cilj je obezbeđenja snabdevenosti potrošača sa jedne, odnosno ublažavanja rasta cena inputa, sa druge strane.

Šta će se dalje dešavati na tržištu EU još je neizvesno. Očekuje se da će EU u narednim mesecima finalizirati Sporazum o slobodnoj trgovini (FTA) sa jednim od najvećih neto izvoznika šećera na svetu Australijom. Za obe strane, šećer je okarakterisan kao osetljiv proizvod i o njemu se još nije razgovaralo.


Poznato je da se Australija uporno zalaže za veći pristup evropskom tržištu šećera, uprkos svojoj udaljenosti od Evrope i blizini ključnih tržišta sa deficitom šećera u istočnoj Aziji. Portal navodi da je stav industrije šećera u EU jasan – australijskom šećeru u tekućim pregovorima ne bi trebalo odobriti dodatni pristup tržištu unije. To naravno neće umanjiti probleme sa kojima se suočava evropsko tržište, usled gašenja velikog broja šećerana prognoze su da će ovaj proizvod biti u deficitu i da će uvoz biti neophodan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR