Glas Javnosti

IZVOZIMO U INOSTRANSTVO: Cveće iz Rasinskog okruga stiže i do Rusije, Belorusije, Kazahstana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Izvoz sadnog materijala iz Rasinskog okruga je prošle godine iznosio 14,7 mil EUR, što je uvećanje u odnosu na prethodnu godinu za čak 27%. Procvat cvećarstva počeo je u epidemiji virusa korona, ali se nastavio i dalje. Mnogi iskusni poljoprivrednici su napustili oranice i počeli da se zbog bolje zarade bave sadnicama za cveće.

- Otac je proizvodio lozno-sadni materijal, za jabuke, kruške, šljive i zajedno smo, ukupno 50 godina radili taj posao - predočava za Novosti Božidar Radić, iz Velike Drenove kod Trstenika. - Onda smo zbog nerentabilnosti startovali sa proizvodnjom stablašica ruža i time se uspešno bavimo zadnjih šest godina. Snabdevamo rasadnike u Srbiji.
Ukrasna flora za balkone i terase dvorišta nikada nije bila traženija. Zorica Milovojević iz Velikog Šiljegovca predočava da već 12 sezona sade cveće i da najveći rezultat beleže svakog proleća, posebno tokom 8. marta.

- Veoma su tražene sve vrste četinarskog, lišćarskog i dekorativnog šiblja - iznosi za Novosti Ana Milošević, vlasnica rasadnika četinara iz Velikog Šiljegovca.
U Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, koji su organizatori Sajma cveća održanog ovih dana napominju da je i ovaj događaj način da se cvećari umreže, kao i da se poveća i obim proizvodnje i prisustvo na tržištu.
- Rasinski okrug je lider u proizvodnji sadnog materijala, a i proizvođači ruža su prvi kada je izvoz u pitanju - napominje Maja Marković, direktorka RPK Kruševac.
Najveća tržišta cveća iz kruševačkog kraja su evropske zemlje, a osim na tržište EU, izvozi se u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Međuučesnicima sajma su i cvećari iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, gde se za ovaj isplativi zanat obučavaju štićenici. Samo je ove godine broj proizvedenih sadnica u ovoj ustanovi premašio 50.000, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR