Glas Javnosti

IZNENAĐUJUĆI PODACI: Mnogo brži oporavak srpske privrede

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Oporavak srpske privrede je mnogo brži od očekivanog, navodi se u najovijem Biltenu "Mesečne analize i trendovi" (MAT).

Ovaj podatak je dobijen na osnovu uvida u rezultate za jun i jul, koji pokazuju, kako tvrdi MAT, da je oporavak mnogo brži od onog na šta se računalo, posle negativnog uticaja pandemije koronavirusa na privrednu aktivnost i veliki pad u aprilu i tek delimičan oporavak u maju 2020.

Zaključak se, pre svega, odnosi na međugodišnji porast industrijske proizvodnje u ova dva meseca i na osetnu redukciju pada spoljnotrgovinske razmene.

Kako se ističe, nakon međugodišnjeg pada za 16,7 odsto u aprilu, međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje je usledio i u maju, ali je redukovan na 9,3 odsto. Kumulativni pad u periodu januar-maj iznosio je 2,6 odsto. Međutim, u junu je ostvaren međugodišnji porast za 2,7 odsto, u julu za 0,4 odsto, tako da je kumulativni međugodišnji pad za period januar-jul sveden na 1,4 odsto, navodi se u MAT.

Kako se ističe, presudna za dinamiku ukupne industrijske proizvodnje je dinamika proizvodnje prerađivačke industrije koja je, posle izuzetno velikog međugodišnjeg pada u aprilu za 20 odsto i za 9,4 odsto u maju, u junu povećana za 4,4 odsto i u julu smanjena za neznatnih 0,8 procenata. Tako je kumulativni pad za sedam meseci sveden sa 2,6 odsto koliko je iznosio za pet meseci, na 1,3 procenta.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR