Glas Javnosti

IZDVAJAJU OGROMNA SREDSTVA: Za odabrana "zelena" rešenja Vlada Švajcarske obezbedila ukupno 6,4 mil USD

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Povodom predstavljanja izabranih "zelenih" rešenja, koja su pristigla kao odgovor na 4 javna poziva koja je, uz podršku Evropske unije (EU) i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, raspisao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB) najavljeno je i novo partnerstvo sa

- Ovim doprinosom od 4,9 mil USD i dodatno planiranih 2,2 mil USD posebno namenjenim za dekarbonizaciju, Švajcarska se pridružuje zajedničkim naporima Vlade Srbije, donatorske zajednice i privatnog sektora u borbi protiv klimatskih promena - naveo je Ričard Koli, šef Odeljenja za saradnju u Ambasadi Švajcarske.
Anas Karman, vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji ukazao je da će u narednom periodu odabrani timovi proći kroz obuke i rad sa mentorima i moći da međusobno razmene iskustava kako bi svoje inovativne ideje što bolje pripremili za primenu u praksi, navedneo je na sajtu europa.rs.

- Najbolji će dobiti početna sredstva za finansiranje, u ukupnom iznosu od 6,4 mil USD, zahvaljujući sredstvima inicijative "EU za zelenu agendu u Srbiji" i dodatnim sredstvima Vlade Švajcarske. Kako bi omogućio da što veći broj inovativnih ideja dobije neophodnu finansijsku podršku, UNDP će omogućiti da svi izabrani timovi svoje projektne ideje predstave komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici - poručio je tim povodom Karman, prenosi portal Ekapija.
Odabrana rešenja predviđaju prečišćavanje značajnih količina otpada i otpadnih voda iz velikih fabričkih postrojenja, primenu novih tehnoloških rešenja za manju potrošnju resursa i energije u industriji, kao i povećanje udela obnovljivih izvora energije poput sunca i biomase.

Pored toga, izabrane inovacije u oblasti cirkularne ekonomije obuhvataju sakupljanje, odvajanje i reciklažu otpada različitog porekla (organski otpad, plastika, papir, metal, guma, građevinski otpad) radi dalje prerade u nove proizvode (npr. kompost, đubrivo, kozmetički proizvodi) ili za proizvodnju biogasa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR