Glas Javnosti

IZ EPIDEMIJE U DRUŠTVENU NEJEDNAKOST: Kako će ekonomija nakon korone promeniti svet?

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Po svemu sudeći, ekonomija kakvoj smo do sada svedočili više neće biti ista. Kako se navodi, vrlo je verovatno da ćemo dobiti sasvim novu sliku svetske ekonomije i sveta uopšte nakon epidemije korona virusa.

Šta god da se desi, pandemija će stvoriti novu verziju normalnosti, s novim obrascima ekonomskog vlasništva. Jedna od jasnih opasnosti s kojima ćemo se susresti nakon kovida-19 je pojačana nejednakost: mnoga mala i srednja preduzeća će verovatno bankrotirati, što će većim firmama dozvoliti da se konsoliduju.

Vlasnici krupnog kapitala, koji čekaju da uskoče, će prigrabiti imovinu na prinudnim rasprodajama po bagatelnim cenama. Odgovor Banke Engleske na ovo je bio da otvori slavinu novca za kvantitativne olakšice.

One bi bogate mogle učiniti još bogatijim, ali bi se njima malo učinilo za povećanje potrošnje ili podršku svakodnevnoj ekonomiji malih preduzeća.

Britanska ekonomija nakon kovida-19 bi se mogla pretvoriti prosto u jednu ružniju, iskrivljeniju verziju današnjeg sistema nejednakosti.

Zemlja srlja u takozvani "Amazon oporavak", u kojem će korporativne zveri držati još veći udeo tržišta, milijarderi postajati još bogatiji (i brojniji), a nejednakost skočiti do neslućenih razmera.

Kao i nekoliko drugih korporativnih giganata, biznis kompanije Amazon je proširen tokom ove krize. Od početka aprila, cena deonica im je skočila za više od 50 odsto, a osnivač Amaziona Džef Bezos uvećao je bogatstvo za preko 30 milijardi dolara samo tokom pandemije.

Svetska klasa milijardera nikada nije tako dobro prošla. Vlada mora da obezbedi oporavak svima, ne samo bogatima.

Veliki deo odgovora leži u blokiranju korporativnog konsolidovanja i predatorskog pripajanja preduzeća, što bi sprečilo otkup cele ekonomije putem finansijske poluge.

Ovo bi se moglo organizovati u formi javne holding kompanije, koja bi imala mandat da direktno podrži mala i srednja preduzeća koja su zapala u nevolje tokom perioda koronavirusa i da spreči uništenje onog što je ostalo od lokalnih malih preduzeća.

Ove mere treba usmeriti na preduzeća koja su pre pandemije bila u plusu i koja imaju šansu da opet posluju pozitivno kada prođe kriza. Kasnije, kada se za to steknu uslovi, ova holding kompanija bi mogla ponovo da pokrene mnoge od spasenih preduzeća tako da budu u vlasništvu radnika ili zajednice, ili kao društvena preduzeća koje pokreće zajednička misija.

Jedno demokratsko društvo ne može da se razvija pod uslovima neobuzdane nejednakosti i biće dodatno ugroženo u ekonomiji u kojoj se bogatstvo i moć budu dalje usko koncentrisali.

Jedina alternativa nepravednom oporavku je da se iskoristi moć države da se zaštite manje firme i stvori demokratskija ekonomija u kojoj su vlasništvo nad imovinom i ekonomska korist bolje raspodeljeni.

Ako su se ovakvi potezi pravili da se spasu giganti, zašto se isti princip ne bi primenio na mala preduzeća? Nema ništa kratkovidije od spasavanja avio kompanija, dok se za to vrijeme ignorišu lokalne firme, uključujući i one koje su neophodne kako bi se stvorila održivija ekonomija za budućnost.

Novi "Novi sporazum" možda zvuči ambiciozno, ali ambiciozna akcija nam je jedina nada da izbegnemo budućnost koju će posedovati korporativni monstrumi. Istorija nas uči da nam je potrebna intenzivna intervencija države. Ogromna moć države je upotrebljena da se ekonomija stavi na aparate tokom nezapamćene kovid-19 izolacije.

Sada istu tu moć treba iskoristiti da se osigura da od ekonomskog oporavka nema koristi samo malobrojna elita, kao što je prečesto bio slučaj s krizama u prošlosti.

Umesto ulaska u mučnu novu eru turbo-nejednakosti, oporavak bi mogao da bude prilika da se izgradi bolja ekonomija.

Ali to će se desiti jedino ako mi to zahtevamo.

Lekcija iz istorije

Ovde se nešto može naučiti i iz istorije.

Sličan potez je napravljen tokom ekonomske krize u SAD 1930-ih. Na čelu s Frenklinom Ruzveltom, državnoj holding kompaniji pod nazivom Korporacija za finansijsku rekonstrukciju (RFC) dozvoljeno je da pripoji propala preduzeća dok se ne stvore uslovi da se ona ponovo pokrenu po oporavku od Velike depresije.

RFC, jedan od pokretača „Novog sporazuma“ (New Deal), postao je ne samo najveća banka u SAD, već i najveći investitor u zemlji.

(Izvor: Vijesti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR