Glas Javnosti

ITALIJANSKA FABRIKA NAPUŠTA VRANJE? Oko 1000 radnika strahuje da će ostati bez posla!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Italijanska fabrika “Geoks” koja je otvorena u Vranju, a koja je zaposlila oko 1000 radnika mogla bi, prema rečima radnika, da ode iz ovog srpskog grada, a veliki broj radnika ostao bi bez posla.

Kako navode, zvanično im to niko nije rekao, a skoro cela proizvodnja je trenutno na godišnjem odmoru. Povodom te informacije za sada se nije oglasio ni investitor, niti neko iz vlasti u tom gradu, pišu Južne vesti.

Iako je Vranje uzburkula vest o mogućem odlasku Geoksa i preseljenju u Albaniju, za sada je jedino izvesno to da su radnici iz svih delova prozvodnje, osim montaže, na godišnjem odmoru i da je, prema tvrdnjama radnika, mnogo ljudi dalo i dobilo otkaz u poslednja dva meseca.

Radnike o mogućem odlasku do sada niko iz kompanije nije obavestio, sve što znaju čuli su od kolega ili u gradu, a postalo im je sumnjivo kada su počeli godišnji odmori, kaže jedan od radnika.

- Jedan deo proizvodnje, krojačnica, je na odmoru do ponedeljka, u rešenju im piše da se 19. jave na posao, niko im nije rekao da li da se jave ili ne. Priprema je nedelju dana kasnije otišla na odmor i oni bi trebali da se vrate na posao 26. jula. Šivaća treba 2. avgusta da se javi. Koristimo godišnji odmor u celosti, mi to nikad nismo koristili, obično koristimo 10 dana leti, a ostatak ostane. Završili smo kompletno sve i ostavili praznu traku, to nikada do sad nije bilo tako, u traci uvek ostane ono što se radi, pa nastavimo dalje kad se vratimo. Kompletan repromaterijal koji je bio kod nas otišao je u magacin - kaže zaposleni.

Radnici su čuli i to da posle godišnjih odmora idu na plaćeno odsustvo mesec dana, a da će u tom periodu da se isprazni fabrika.

Priče radnika su da dolazi Teklas iz Vladičinog Hana koji će da preuzme deo zaposlenih, a deo će da ide na Nacionalnu službu za zapošljavanje. Izgleda da su pravili selekciju i na Biro šalju ljude koji su mnogo koristili bolovanje - dodaje zaposleni za pomenuti medij.

U prilog informaciji da Geoks odlazi iz Vranja ide i to da je zatvorena fabrika Lomar shoes u kojoj je bilo tridesetak zaposlenih, a proizvodili su đonove za Geoks.

Kako je potvrdio jedan od zaposlenih iz te fabrike, njima je rečeno da više nema posla za Geoks, te im je ponuđeno da pređu da rade za fabriku Top sofa, u kojoj se proizvodi nameštaj, što su i učinili.

Kada je 2016. godine otvorena novoizgrađena fabrika Geoksa u Vranju bila je to prva veća investicija u tom gradu u poslednjih desetak godina, a kompanija je za to od Srbije dobila oko 11 miliona evra, odnosno 9.000 evra za svako radno mesto.

Kompanija je morala da održi investiciju minimum 5 godina, a toliko se navršava ove godine.

Stručnjak za strane investicije Milan Kovačević kaže za eKapiju da je upravo ovo dokaz da su naše subvencije prosto poklon bez razmišljanja da li se državi to isplati.

Trebalo je tada izračunati da li ćemo mi imati koristi od davanja tolike subvencije, i da li će nam se ta korist realizovati u tih pet godina. U mnogim slučajevima je bilo očito iz aviona da neće, odnosno da smo dali previše, a stavili malo ograničenje za investicionu obavezu - keže Kovačević.

On ocenjuje da se subvencionisanje stranih investicija, ako se već radi, ne sme prepustiti nekom generalnom rešenju.

Neophodno je doneti propis koji će da odredi da subvencije moraju da budu manje od koristi za državu. To bi nateralo sve ugovarače da provere šta će doneti projekat i da se nađe način kako se može sačuvati investicija - kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima, jedino što država može u ovm slučaju je plenidba imovine ili neki drugi način naknade, pod uslovom da nisu ispunjene ugovorne obaveze.

I ne samo ukoliko nisu ispunili sve ugovorne obaveze, već i ako nakon isteka roka nastane neka šteta, kao na primer rušenje proizvodnog objekta koji se više neće koristiti, jer i to donosi troškove - smatra Kovačević.

Govoreći o potrebi subvencioniranja stranih investicija na ovaj način, Kovačević kaže da subvencije nisu ništa nego nadoknada za našu sporost da napravimo dobar ekonomski sistem koji će privlačiti investitore i bez subvencija.

Južne vesti su tražile informacije o odlasku Geoksa od gradonačelnika Vranja, gradskog većnika za privredu i ekonomiju Nebojše Zupančića, kao i od Ministarstva privrede, a do objavljivanja teksta odgovori nisu stigli.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR