Glas Javnosti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO KOLIKO GODINA MORATE DA RADITE DA BISTE KUPILI STAN : Šokantno!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U poslednje vreme kupovina stanova postala je misaona imenica, cene kvadrata rapidno skaču i ne zna se da li će pasti. Zbog svega ovoga, organizacija Ministarstvo prostora formirala je jednu digitalnu platformu koja pokazuje koje to stanove u Beogradu možete priuštiti sa svojim primanjima.

Marko Aksentijević Ministarstva prostora kaže da svako ko je pokušao da kupi ili iznajmi stan, zna da je nepriuštivost ključni problem u sektoru stanovanja.

Stoga je digitalna platforma pokrenuta ne sa idejom da se pokaže stanje onim ljudima koji već dobro znaju šta je muka sa stanovanjem, već kako bi se skrenula pažnja onima koji o tome ne razmišljaju.

„Po poslednjim analitičkim dokumentima koje je Ministarstvo građevine objavilo, tek deset odsto najbogatijih može da učestvuje na tržištu nekretnina. Vama je potrebno 19 prosečnih godišnjih plata da biste podigli kredit za stan“, upozorava on.

Aksentijević ukazuje da je prosečna plata pritom daleko od onoga što je medijina, koju prima 50 odsto zaposlenih u Srbiji.

„Dakle, potrebno je 19 godina davanja celokupne plate da bi se otplatio prosečan stan od 55 kvadrata“, pojašnjava on.

Aksentijević dodaje da se za granicu kada bi država trebalo da reaguje uzima pet godišnjih prosečnih plata za jedan prosečan stan.

„Država treba da igra aktivniju ulogu u ograničavanju rente na tržištu zakupa. Kod nas postoji percepcija da je izgradnja stanova lukrativan biznis, za 11 godina, između između dva popisa, sagrađeno je 136.000 novih stanova, a broj domaćinstava se povećao za 46.000″, predočava sagovornik.

Glas javnosti/N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR