Glas Javnosti

ISTORIJSKA ODLUKA EU: Ukinuto budžetsko ograničenje za države članice

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Korisna mera za podršku zdravstvenim sistemima i za zaštitu privreda zemalja Unije

Ministri finansija EU odobrili su suspenziju propisa o budžetskoj disciplini, što je istorijska odluka kojom se dozvoljava članicama EU da potroše koliko god je potrebno da se ublaže ekonomske posledice virusa korona.

Ukazujući na "ozbiljno ekonomsko usporavanje", ministri EU odobrili su predlog Evropske komisije da se suspenduje Pakt stabilnosti i rasta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pribegavanjem toj klauzuli garantovaće se potrebna fleksibilnost da se preduzmu sve korisne mere za podršku zdravstvenim sistemima i za zaštitu privreda zemalja članica – saopštili su ministri posle video konferencije.

To je prvo veliko olakšanje I za Italiju koja je istovremeno zemlja najteže pogođena pandemijom i druga najzaduženija u Evrozoni posle Grčke, sa dugom od oko 130 odsto BDP-a.

Većina zemalja članica EU već je izdvojila značajna sredstva da odgovore na ekomske teškoće nastale zbog korona virusa zbog koga će države skoro je izvesno upasti u recesiju ove godine.

Čak je i Nemačka koja je do sada sprovodila striktnu budžetsku politiku odlučila , prvi put od 2013. da pozajmi novac da bi finansirala plan ekonomske pomoći koji nije viđen od Drugog svetskog rata.

Suspenzija Pakta stabilnosti je za sada najvažniji odgovor koji su kolektivno evropske zemlje dale za krizu nastalu zbog pandemije novog korona virusa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR