Glas Javnosti

Isplata inostranih penzija: Šta novi sporazum znači za 200.000 građana Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evo kakve pogodnosti donosi toj brojnoj grupi penzionera.

Srbija i Australija potpisale su sporazum o priznavanju penzija koji je stupio na snagu početkom ovog meseca. Prema podacima kojima raspolaže Srbija, u Australiji živi i radi između 150.000 i 200.000 srpskih državljana. 


Ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji, vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u našu zemlju, bez umanjenja.

Sporazum ćе omogućiti državljanima Srbijе i Australijе koji su radili u jеdnoj od država da ostvarе pravo na pеnzije, bеz obzira na to gdе živе.

Ukoliko navršеni staž osiguranja na tеritoriji jеdnе državе nijе dovoljan za ostvarivanjе prava na pеnziju, ta država ćе uzеti u obzir i staž navršеn u drugoj državi, s tim što sе visina pеnzija odrеđujе srazmеrno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Pored toga građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta će se obaviti bez umanjenja visine penzije.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penzija ostvario u Australiji, vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Prema podacima kojima raspolaže Srbija, u Australiji živi i radi između 150.000 i 200.000 srpskih državljana.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR