Glas Javnosti

Ipak nema podizanja učešća za dobijanje stambenih kredita

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vest da bi u odnosu na ranije godine morali da izdvoje više novca za učešće pri dobijanju stambenog kredita uznemirila je mnoge građane.

Naime, prema nekim navodima, pojedine banke pokrenule su pitanje o podizanju minimalnog učešća za stambene kredite sa dosadašnjih 20 na 30 odsto.

Iz Udruženja banaka Srbije kažu da to nije tačno.

- Ne postoji nikakva inicijativa za povećanje obaveznog učešća ni na nivou pojedinih banaka, a još manje na nivou bankarskog sektora. Kada je reč o odobravanju stambenih kredita, nema promene u kreditnoj politici koja je važila prethodnih meseci - tvrde iz ovog udruženja.

Oni naglašavaju da građani moraju da znaju da svaka banka vodi svoju poslovnu politiku i da posmatra svakog klijenta pojedinačno.

- Nije nužno da identične uslove može dobiti svaki klijent jer se njegova kreditna sposobnost procenjuje na osnovu niza relevantnih faktora - zaključuju iz Udruženja banaka Srbije.

Odgovori iz svih vodećih banaka takođe su isti: nema izmene uslova.

Mnogi su se nadali da će zbog pandemije koronavirusa i pada ekonomije stanove platiti manje, ali agenti za nekretnine ističu da se cene nisu mnogo promenile.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR