Glas Javnosti

INFLACIJA U SRBIJI USPORILA PRODAJU NEKRETNINA: Cene i dalje visoke

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Višegodišnji enormni rast cena nekretnina izgleda da se zaustavlja, bar ako je sudeći prema velikim tržištima, poput Nemačke ili SAD, gde se osim opadanja prometa, beleži i pad cena.

Samo tokom juna kupovina porodičnih kuća u SAD smanjena je za oko 60.000 ili oko 15% što je najveći pad od aprila 2020. Tada je prvi pandemijski talas doneo atmosferu straha, pa su mnogi odustajali od velikih ulaganja, jedan je od zaključaka iz analize Redfina, servisa za procenu na tržištu nekretnina a koji prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.
Sada je pandemiju zamenila inflacija koja je u SAD dosegla 9,1%, što je najveći skok još od novembra 1981. godine.

Na povlačenje kupaca, navodi se u analizi, uticalo je i to što su Federalne rezerve (američka centrana banka) u junu povećale kamatne stope za 75 baznih bodova, pa se prosečna kamata na 30-godišnju hipoteku popela na šest odsto.
Iako su mediji vest propratili komentarima "kraj buma" i "igra se završila", stručnjaci se još uvek dvoume hoće li doći do potpunog sloma ili je ovo samo nastavak usporavanja rasta. I nemački Špigl nagovestio je silaznu putanju kod cena nekretnina, koju su registrovali u bar desetak najvećih gradova, piše portal Ekapija.
– Kod nas se pad cena neće odraziti tako brzo. Imamo usporeniju realizaciju, imamo jako mali broj kreditnih zahteva, jer banke gotovo da ne traže procene vrednosti nekretnina za koje bi odobrile kredit. Inače kreditni kupci učestvuju sa oko 20% na srpskom tržištu, dok je 80 procenata transakcija za "keš". To usporavanje prometa izazvala je najava da će doći do povećanja kamatnih stopa i očekivanja da će taj rast biti značajan, a većina banaka kod stambenih kredita ima promenljivu stopu. Postoji, istina i fiksna, ali je ona znatno viša – kaže za Danas analitičarka na tržištu nekretnina Kaća Lazarević.


Ona naglašava da na tržištu nedostaju stanovi od 50 do 60 m2 u užem centru, da ima novogradnje ali je i dalje sa visokim cenama pri čemu često nije dovoljno kvalitetna.
– Zastoj kod kupaca izazvale su bombastične i potpuno besmislene najave da ćemo umreti od gladi, nećemo imati struju i slično. Svi sada čekaju da vide šta će biti na jesen. Veliki kupci su se uglavnom povukli, a oprezni su i oni koji zidaju, jer ne znaju da li će se ostvariti kalkulacija koju su napravili. I dalje se gotove kuće jako teško prodaju ali postoji velika tražnja za placevima. Tu je ponuda iscrpljena pa se i parcele na obodu grada prodaju za po dve do tri hiljade evra – kaže Lazarević.
Dodaje da je izdavanje nekretnina i dalje dinamična oblast, jer to što se priča da Rusi i Ukrajinci masovno kupuju stanove nije baš tačno. Istina je da je taj prvi talas prošao, oni su došli i nestali. I radije iznajmljuju nego što kupuju što je podiglo apetite vlasnika stanova, iako više nema tako dobro platežnih zakupaca, kaže Lazarević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR