Glas Javnosti

INFLACIJA GAZI EVROPSKU UNIJU: Cene nikad skuplje, obaraju sve rekorde

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Inflacija u evrozoni je u maju dostigla rekordnih 8,1 odsto usled porasta troškova energije i hrane, delimično podstaknutih ukrajinskom krizom, javlja danas Asošijejted pres.

Prema podacima Evrostata, godišnja inflacija u 19 zemalja, koje koriste evro, skočila je iznad prethodnog rekorda od 7,4 odsto postignutog u martu i aprilu.

Inflacija u evrozoni je sada na najvišem nivou od početka evidencije o evru 1997. godine.



Rastuće cene opterećuju finansije domaćinstava, zbog čega zvaničnici reaguju brzo kako bi sprečili dalje povećanje troškova života.

Cene energenata su skočile za 39,2 odsto.

Glavni evropski ekonomista u Kepital Ekonomiks (Capital Economics) rekao je da će energetska inflacija verovatno ostati viša duže nego što se ranije očekivalo, nakon što je Evropska unija pristala da stavi embargo na većinu uvoza ruske nafte do kraja godine.

Cene nafte i prirodnog gasa već su porasle zbog straha da će rat prekinuti snabdevanje iz Rusije, najvećeg svetskog izvoznika nafte.

Hrana je poskupela za 7,5 odsto u maju, saopštio je Eurostat, dok su cene robe poput odeće, bele tehnike, automobila, kompjutera i knjiga porasle za 4,2 odsto, a usluga za 3,5%.

Zemlje evrozone su Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR