Glas Javnosti

INDUSTRIJA VIDEO-IGARA JEDINA BELEŽI RAST TOKOM PANDEMIJE

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Industrija video-igara jedna je od retkih koja beleži rast tokom pandemije korona virusa. Jedan od razloga svakako je taj što su ljudi primorani da budu kod kuće, imaju više slobodnog vremena i okreću se igrama, rekao je za eKapiju Nikola Čavić, predsednik Srpske gejming asocijacije.

 
"Beleži se porast u igranju video-igara na svim platfomama. Podaci sa platforme Steam pokazuju da se svaki dan obaraju rekordi u broju igrača", navodi Čavić.

Prema njegovim rečima u nekim kategorijama je došlo do rasta i od 80 odsto, a rast postoji i u finansijskom segmentu, iako nije tako visok.

Čavić podseća da je i kroz istoriju industrija video-igara bila otporna na ekonomske krize.

"Ako se osvrnemo na ekonomsku krizu 2008. godine, treba reći da je industrija video-igara to jako dobro podnela. Razlog za to može biti i što je odnos novca i količine zabave koju igre nude definitivno povoljan. Jedna kvalitetna PC igra može da se kupi i za 10-20 evra i može da ponudi desetine sati zabave, što je prilično više u odnosu na knjige, filmove ili druge vidove zabave", kaže Čavić.

 
Domaća industrija igara, kako navodi naš sagovornik, deo je globalne industrije, te očekuje rast i na našem tržištu.

"Ovo je globalni fenomen i podaci su relevantni i za domaću scenu, pa ja očekujem da i lokalne kompanije beleže rast", smatra Čavić.

Prema njegovim rečima, sve kompanije, pa tako i one u gejming industriji suočavaju se sa izazovom da poslovanje vrate u normalu, pre svega u logističkom smislu.

"One kompanije koje se brzo organizuju i ponude dodatne proizvode mogu da očekuju i veći rast", kaže Čavić i podseća da je i pre pandemije industrija video-igara važila za jednu od najperspektivnijih.

 
Kako je "Blic Biznis" već pisao, mesečne plate najboljih gejmera u regionu kreću se između 1.000 i 3.000 evra mesečno.

 

Izvor:blic.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR