Glas Javnosti

IMA LI REŠENJA? Drastično niža otkupna cena pšenice i kukuruza pravi probleme poljoprivrednicima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pojedini otkupljivači ponudili su kooperantima terminsku cenu pšenice za koju po toni nude 171 EUR plus porez na dodatu vrednost. U decembru prošle godine cena pšenice iznosila je 40 dinara po kilogramu, dok je sada 23 dinara, što znatno pravi probleme pogotovo poljoprivrednicima sa manjim posedima. Globalno tržište žitarica preslikalo se i na mikrosredine u našoj zemlji, pa su tako problemi evid

- Čim se pojavi pšenica iz Ukrajine to se ne gleda kvalitet. Ima je u ogromnim količinama i tada cena pada. Kod nas je cena pšenice u decembru bila 40 dinara, a danas je 23 dinara za kilogram, koliko je i kukuruz - kaže Damir Radulović, direktor poljoprivrednog preduzeća.
Kikindski poljoprivrednici protekle godine trgovali su samo onim čime su morali, a to se pre svega odnosilo na kompenzaciju, najviše menjanjem za inpute, semena i drugi repromaterijal.

- Ako budu ovakve otkupne cene, možemo da zatvorimo našu proizvodnju. Predviđanja su da će suncokret biti 30 dinara, žito 18, a đubrivo je 100 EUR i posle se pitam gde smo tu mi. Nisam imao žito prošle godine, suncokret je bio dobro plaćen, ali je sada kukuruz jako loše prošao i dešava se da ga kupujem pored svoje zemlje što imam, za 4.000 dinara da bih hranio stoku – ističe Milan Dragoljević, poljoprivrednik iz Novih Kozaraca.
U iščekivanju cena, poljoprivrednici kažu da je nepisano pravilo da ako je azotno đubrivo jeftino u proleće, tada i proizvodi uvek budu dosta jeftiniji.

- Problem kod kooperanata je taj što je jesenas mešano đubrivo bilo 12.000 dinara, a ako pšenica bude 20 dinara, to znači da 600 kilograma pšenice treba za 100 kilograma mešanog đubriva i to je najveći problem. Takođe, problem je što je UREA koštala 10.000 dinara i tu su napravljene greške, jer je posle mesec dana kada je pšenica bila prihranjena na 75% površina, cena đubriva UREA naglo pala. Tada je nastao veliki problem oko koštanja svega. Treći problem je što je u ataru pod pšenicom primećena žuta rđa - dodaje Radulović.
Uporedo sa svim dešavanjima, pre nekoliko dana pojedini otkupljivači u našoj zemlji ponudili su poljoprivrednicima terminsku cenu od 151 EUR plus PDV za ječam i 171 EUR plus porez na dodatu vrednost za pšenicu, prenosi R06S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR