Glas Javnosti

IMA KUĆA DA SE NAĐE, ALI NE VIŠE JEFTINO: Vlasnici podigli cene vikendica, u ovom delu Srbije su najtraženije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ne jenjava interesovanje za vikendicama, brvnarama i kućama na selu, koje je rođeno tokom prve polovine 2020. usled tvrdih "lockdown"-a u Srbiji, i prema očekivanjima, i ovog pročela nastaviće da rastu i tražnja i cene.

Tako da će ove sezone biti teško pazariti vikendicu za oko 5.000 evra, koliko je prethodnih godina bilo dovoljno da se kupi neki kućerak na placu sa vodom i strujom, a kojem je bila potrebna adaptacija. Cene će, zbog rasta tražnje, nesumnjivo biti veće, ali ne treba očekivati ni bogatu ponudu, kao prethodne dve godine.

- Ima kuća da se nađe, ali ne više jeftino kao što je to bilo nekada. Vlasnici su postali svesni tražnje, pa su podigli cenu. Mnogi su i odustali od prodaje jer su shvatili benefite posedovanja vikendice, a mnogi pak čekaju dodatno poskupljenje - kaže jedan agent za nekretnine.


Posmatrano po lokacijama najtraženije vikendice su na Fruškoj Gori, planinama i obalama reka.

Sudeći prema oglasima, cene vikendica na Fruškoj gori dosta su šarenolike. Ima i luksuza, ali je oglasa cenovno pristupačno velikom broju ljudi. Moguće je naći kućicu sa placem i voćnjakom već od 16.000 evra, ali napominjemo kućicu, najčešće prilično trošnu. Oglasa sa cenom ispod 10.000 jednostavno skoro da nema.

Cene vikendca s pogledom na Dunav istovremeno na Fruškoj gori idu i nu nebo. Tako se u Krčedinu prodaju i za 150.000 evra, a u Slankamenu za tek nešto manje.


Noviji objekti se prodaju prosečno po ceni od 100.000 do 150.000 evra. Ima i onih sa nižim cenama. Na primer, kuća, doduše neopremljena, površine 60 kvadrata sa placem površine 1.000 kvadrata se trenutno prodaje po ceni od 66.950 evra.

Što se tiče planina, na prodaji se mogu naći i vikendice po ceni od 62.000 evra. Na Zlatiboru se prodaje jedna brvnara, komplet opremljena, površine 65 kvadrata po ceni od 100.000 evra.

Izdavanje diže cene

Oko vikendica se u protekle dve godine razvio čitav biznis. U nemalom broju slučajeva izdaju ih na dan, a cene u zavisnosti od lokacije i opremljenosti mogu biti i vrtoglavo visoke.


Dnevni zakup oglašenih vikendica na izdavanje može da vas košta i do 300 evra, koliko vas izađe noć provedena u jednoj na Fruškoj Gori, površine 150 kvadrata.

Kako trenutno počinje ski sezona na skijalištima u Srbiji, tako rastu i cene iznajmljivanja vikendica. Za iznajmljivanje čitavih vikendica na Zlatiboru, Kopaoniku ili Divčibarima vas može koštati i par stotina hiljada dinara za par dana.

Sve više montažnih kuća

Kako se ovaj trend razvija, mnogi biraju da umesto kupovine izgrađene vikendice, ulože u plac i izgradnju montažne kuće. Prema računici, jednu montažnu kuću moguće je ugrabiti i za desetak hiljada evra.

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 250 evra po kvadratu do 500 evra i više, u zavisnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tri tipa gradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) i ona košta između 190 i 250 evra po kvadratu.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR