Glas Javnosti

Ima južnog voća, ali po većim cenama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Uprkos ogromnoj potražnji, na tržištu ima dovoljno južnog voća, ali cene skaču. Robu iz Turske dovoze naši vozači, pošto njihovi ne rade.

Potražnja za južnim voćem povećana je poslednjih dana od 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju najnoviji podaci Privredne komore Srbije. Ubedljivo se najviše kupuje limun, i u trgovinama i na pijacama. Na beogradskoj "Veletržnici" razgrabi se u ranim jutarnjim satima. Takva je situacija već desetak dana. Jednog trenutka je njegova cena naglo skočila na 200 dinara, ali se tu i zadržala. U četvrtak je na toj kvantaškoj pijaci koštao od 160 do 200 dinara.

 Sada nam taj citrus stiže iz Turske i Španije, a sezona u Grčkoj je završena. Potrošači treba da računaju da od maja kreće uvoz limuna iz Afrike i Argentine, i njegova cena će, kao i svake godine, biti viša, oko 300 dinara.
Građani su zabrinuti da bi moglo da dođe do značajanih problema u lancu snabdevanja južnim voćem zbog pandemije virusa korona, koja dovodi do zatvaranja granica i luka, što bi otežalo dopremanje tih proizvoda. Za sada sve funkcioniše. Iz trgovinskih lanaca poručuju da nema nikakvih problema sa snabdevanjem južnim voćem, da robu redovno dobijaju od distributera i da se cene neće menjati.
- Situacija sa transportom robe je znatno poboljšana - kaže za "Novosti" Aleksandar Bogunović iz PKS. - Prošle nedelje zadržavanja su bila duža od 10 sati, to je sada drastično smanjeno i pojedinih dana nema čekanja. Napravljeni su zeleni koridori, roba prolazi, samo vozači koji uđu moraju da poštuju pravilnik ponašanja.


Ipak, kako saznajemo od trgovaca, cena transporta robe iz Turske je skočila na 5.500 evra po kamionu, a ranije je bila od 2.500 do 2.800.
Proizvode iz Turske sada uglavnom dopremaju naši vozači. Oni preuzimaju robu na granici sa tom zemljom, što povećava troškove transporta koji se sada plaća u oba pravca.


UVEZENO 286.000 TONA


Više od 286.000 tona voća uvezeno je u Srbiju prošle godine. Najviše je u našu zemlju ušlo robe iz Turske, u vrednosti 32, 8 miliona evra, a sledi Grčka sa 24, 4 i Ekvador sa 14, 6 miliona evra. Najviše je uvezeno banana, 77.867 tona, u vrednosti od 50, 7 miliona evra, dok je na drugom mestu bio limun u količini od 23.843 tone koje su koštale 19, 1 milion evra. U Srbiju je stiglo 32.000 tona pomorandži i 4.434 tone kivija.

Izvor: novosti.rs
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR