Glas Javnosti

I ZVANIČNO VREDINIJA OD ZLATA: Od ove nedelje VODA postaje BERZANSKA ROBA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kao nafta ili zlato i voda postaje berzanska roba. Verovali ili ne došlo je vreme da se na Volstritu trguje i vodom, a time ovaj resurs postaje sve skuplji.

Pošto kompanija "CME Group Inc." pušta na tržište takozvane fjučerse (ugovore koji predstavljju obavezu da se kupi ili proda određena roba po unapred određenoj ceni) i to kalifornijskog tržišta vode, vredne 1,1 milijardi dolara, zainteresovane strane poljoprivrednici, investicioni i hedž fondovi moći će i da se klade na potencijalnu nestašicu vode.

Prema navodima pomenute kompanije, fjučersi bi trebalo da pomognui korisnicima vode da bolje upravljaju rizicima i adekvatnije usklade ponudu i potražnju.

Ovo ustvari ne znači da će se trgovati pijaćom vodom iz cevi komunalnih preduzeća, već ugovorima iz ove oblasti. I dok investitori tvrde da je to dobar mehanizam za unapređenje efikasnosti potrošnje vode, analitičari kažu da fjučers ugovori otvaraju mogućnost za veštačko podizanje njene cene, preneo je piše portal Bankar.me.

Ideja o uvođenju „vodenih“ fjučersa na finansijsko tržište najavljeno je u septembru kada su toplotni talasi i požari divljali po zapadnoj obali SAD.

Kako analitičari zaključuju klimatske promene, suše, rast populacije i zagađenje će najverovatnije u narednim godinama podstaći veliki rast cene vode.

Prema pisanju Blumberga, snabdevanje vodom već sada je veliki problem za dve milijarde ljudi, a u narednih nekoliko godina to bi mogao da postane za dve trećine globalne populacije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR