Glas Javnosti
posta

HOĆETE LI SE VAKCINISATI ZARAD DOBROBITI SRPSKE EKONOMIJE? Da se spasavamo ili održavamo ili ...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

I pored raznih ekonomskih scenarija za spas svetske i domaće privrede, izgleda da nas, od ekonomskog cunamija koju mnogi nezavisni stručnjaci najavljuju od jeseni, mogu spasiti jedino farmaceuti i lekari i to vakcinom koja će sprečiti širenje kovida 19.

- Možemo da spasavamo ili održavamo, ali za ekonomiju je jedino rešenje - vakcina. Činjenica je da je dugoročno rešenje i za svetsku i za našu ekonomiju, vakcina - rekao je ministar finansija Siniša Mali i naveo da se sa novim budžetom radi i na pripremi novih mera za privredu.

- Jesu ljudi ostali bez posla u prethodnom periodu, ali ima i novootvorenih radnih mesta. Izbegli smo najcrnji scenario. Sada treba biti pametan - rekao je ministar.

Ne očekuje, kako je naveo, velike posledice na tržištu rada, upravo zbog mera koje su sprovedene.

- Ukoliko dobijemo vakcinu, kao što je juče najavio predsednik Srbije to je najvažnije rešenje, sve ostalo možemo da spasavamo, održavamo. Ipak, vakcina je jedino rešenje, i u svetu i kod nas. To je činjenica - istakao je Mali.

Mali je napomenuo i da se uveliko priprema budžet za sledeću godinu, koji će biti spreman u oktobru.

- Trenutno se radi istraživanje sprovedenih mera. Sada znamo kakva su iskustva, videćemo kako je koji sektor pogođen, čujem poslednjih dana "biće ovako, ili onako", ali treba gledati sveoobuhvatno - rekao je Mali i otkrio da su stigli podaci o PDV, i da je njegov ukupan priliv 51 milijardu dinara, "10 odsto više nego što smo očekivali".

Kako je naveo, reč je o istraživanju koje se sprovodi sa PKS i Zavod za statistiku a u kojem više od 1.000 preduzeća učestvuje.

- Istraživanje je u vezi sa tim kako smo do sada sproveli ove mere, kako su reagovali kupci, dobavljači. To je najsveobuhvatniji mogući pregled ove situacije. Sada ćemo videti koji su sektori više i manje pogođeni, pa ćemo znati kako da reagujemo. Ono što mi želimo je da umesto da predviđamo, imamo bazu podataka - rekao je ministar.

- Akcize se plaćaju na vreme, nemamo probleme sa likvidnošću - rekao je.

Na konkretno pitanje da li će onda biti novca za nove mere, ministar je odgovorio da mora da se sačeka da se sagledaju svi aspekti, i da "ćemo naravno podržati našu privredu".

- Želja mi je da pripremimo budžet za sledeću godinu, pitanje da li ću ostati ministar, nije za mene - naveo je na pitanje da li ostaje ministar u novoj vladi.

(Izvor: RTS/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR