Glas Javnosti

HOĆE LI POMUTITI SLAVU PREPEČENICE? Kad "ćuranov rep" udari u glavu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stara domaća rakija "šljivovica" mogla bi uskoro zaista da postane i lek zahvaljujući aromi gljiva poznatih u narodu kao ćuranov rep i vilina kašika, koje imaju antioksativni i antimikrobni potencijal.

Piće od devet ekstrakta gljive Coriolus versicolor u narodu poznate kao ćuranov rep i pet ekstrakta gljive Ganoderma lucidum, moglo bi da se dobije maceracijom (raskvašivanjem), i to devet ekstrakta gljive Coriolus versicolor (narodno – ćuranov rep) i pet ekstrakta gljive Ganoderma lucidum (vilina kašika ili hrastova sjajnica) u različitim tipovima piva.

- Ova pića pokazala su veći antioksativni i antimikrobni potencijal u odnosu na polazne alkoholne medijume i piva. Po oceni potrošača ta pića su novog, prijatnog i zanimljivog ukusa i boje, odnosno dobrih senzornih karakteristika, tvrde glavni kreatori ovog pića profesori Miomir Nikšić i Viktor Nedović i docent Saša Despotović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, i Jelena Pantović, asistent na AF u Čačku.

Ćuranov rep zbog čvrstog plodonosnog tela pripada redu nejestivih lekovitih gljiva ali je neutralnog ukusa i mirisa tako da ne menja svojstva jakih alkoholnih pića.

- Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da je upravo bezalkoholno pivo sa ekstraktom gljive hrastove sjajnice proizvod koji ima najviše potencijala na tražištu. Senzornim svojstvima, funkcionalnom vrednošću zahvaljujući sadržaju bioaktivnih supstanci i projektovanoj ceni koštanja, mogao bi zauzeti posebno mesto na tržištu i to ne samo kod potrošača koji su opredeljeni za pivo bez sadržaja alkohola - ističu autori.

Za proizvodnju pića sa dodatkom gljive korišćena je šljivova prepečenica dobijena na oglednom dobru Radmilovac, PF u glavnom gradu.

Ceneći ove rezultate, istraživanja će ići u pravcu proizvodnje još nekih tipova jakih alkoholnih pića i piva sa plodonosnim telima ove dve gljive, u kombinaciji ili pojedinačno.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR