Glas Javnosti

HOĆE LI OVO BITI USAMLJENI OBJEKAT NA PERIFERIJI? Sonja Pavlović tvrdi da je Nacionalni stadion 'razvojni fijasko'

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Projekat Nacionalnog stadiona je "razvojni fijasko" Beograda, tvrdi Sonja Pavlović arhitekta. Ona smatra da ovaj projekat ne može biti ekonomski održiv, zato što je lociran na delekoj periferiji Beograda, između Surčina i Jakova, a dodatni je problem, kako naglašava, i to što bi objekat trebalo da se nalazi u široj štićenoj zoni vodoizvorišta Surčinsko polje.

Nacionalni stadion, kako je objasnila, zahteva ogromna sredstava za pripremne radove, jer je reč o poljoprivrednom zemljištu sa visokim nivoom podzemnih voda, i potrebna su velika ulganja za infrastrukturu neophodnu za takav objekat, naglašava bivša narodna poslanica.

- Dosad nismo videli ni studiju opravdanosti, ni detaljnu analizu. Rekao je Mali: 'Daćemo vam studiju'. To je obaveza da se uradi studija opravdanosti ako se ulazi u realizaciju ozbiljne investicije - rekla je Sonja Pavlović.

Ona smatra da ovaj objekat nije prioritet, dok najave da će oko stadiona biti izgrađen "Stadion siti" - kompleks stambenih, poslovnih i komeracijalnih objekata - vidi kao pokušaj da se opravda investicija u Nacionalni stadion za koji je uverena da će, ukoliko uopšte vude izgrađen, ostati usamljeni objekat na dalekoj periferiji

Pavlović je rekla i da ne zna da li je tender za projektanta stadiona poništen zbog kovida-19, sa obzirom na to da u stručnim krugovima kruži priča da je zapravo jedna firma iz Rusije, koja je ispunjavala sve uslove tendera, dala povoljniju ponudu u odnosu na kompaniju iz Španije koju favorizuje vlast.

Nacionalni stadion bi trebalo da raspolaže sa 55.000 sedećih mesta što će ga učiniti najvećim srpskim stadionom budući da "Rajko Mitić" ima kapacitet od oko 53.000 mesta.

Prvobitna namera je bila da se izgradnja objekta vrednog 250 miliona evra započne ove godine, ali je korona virus poremetio sve to i ona je odložena za 2021.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR