Glas Javnosti

HOĆE LI ONI NA MINIMALCU OVO PLATITI? Nestručni partijski kadrovi prave OGROMNE GUBITKE JAVNIH PREDUZEĆA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Već decenijama u Srbiji javna predužeća vode uglavnom nestručni partijski kadrovi, koji iz godine u godinu prave ogromne manjkove koje uvek plaćaju poreski obveznici, pa i oni koji rade za minimalac. Javna preduzeća su u prošloj godini zabeležila gubitke u iznosu od pet miliona evra, a zapošljavaju oko 100 hiljada ljudi.

Prava je lutrija dobiti posao u nekoj od ovih firmi u kojima zaposleni sa najnižim kvalifikacijama imaju ponekad veće platu nego visokokvalifikovani stručnjaci angažovani u privatnim kompanijama.

Na skupu pod nazivom "Zašto su javna preduzeća u Srbiji na gubitku" naglašeno je da su neki od razloga za ovakvu situaciju loš Zakon o javnim preduzećima i prevelika zaposlenost u tim firmama.

- Nisu javna preduzeća u gubitku, mi smo u gubitku - zaključio je Petar Đukić, profesor na Tehnološko metalurškom fakultetu.

Gubici na mreži kada je u pitanju isporuka energije je od 14 do 16 odsto i to je, recimo, jedan od razloga gubitaka EPS, koji je prošle godine zabeležio gubitak od 3,9 milijardi dinara.

- To je trošak koji snosi društvo. Stalno imate neka opraštanja duga, reprograme i slično - zaključio je Đukić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Milorad Filipović podsetio je da kapital javnih preduzeća iznosi oko 14,5 milijardi evra, odnosno četvrtina privrede i to je jedan od razloga zbog kojeg su toliko interesantna.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR