Glas Javnosti

HAOS NA TRŽIŠTU: Cena šećera u svetu dostigla najviši nivo u poslednjih šest godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svetska cena šećera naglo je porasla i to za 6,9% u februaru, u odnosu na prethodni mesec, i dostigla najviši nivo u poslednjih šest godina. Ovo ponovo stvara pometnju na tržištu jer od šećera, kao sirovine, zavise mnoge industrije. Ukoliko se taj trend nastavi mogu se očekivati nova poskupljenja kao i pred kraj 2022. godine.

Na ovakvu situaciju uticale su globalna dešavanja, a najviše slabija tražnja Indije i neizvesnost oko kapaciteta proizvodnje, prenosi portal Ekapija.
Ni u Evropi stručnjaci nemaju dobre prognoze jer loše vesti stižu iz Francuske gde se očekuje najslabija setva šećerne repe unazad 14 godina. Suša, bolesti i presuda suda Evropske unije o zabrani pesticida koji se koristi za zaštitu šećerne repe rezultirale su manjim setvenim površinama. I proizvođači i prerađivači zabrinuti su da li će biti dovoljno šećera, piše Rojters.

Uzgajivači su poslednjih godina imali loše prinose. Prošle je rod umanjen za 7% zbog suše, dok je dve godine pad iznosio 30% zbog pojave žutice šećerne repe i suše. Velika nesigurnost oko proizvodnje dodatno je povećana odlukom suda EU koji je poništio ranije donetu odluku francuske vlade da dozvoli još jednu godinu korišćenja zabranjenih insekticida. Mnogi ratari kupili su seme šećerne repe pre presude EU. Zbog straha od pada proizvodnje francuska grupa proizvođača šećera Cristal Union podigla je svoju cenu za ovogodišnji otkup nakon presude.
Istovremeno, poslednjih meseci cene šećera u Evropi dostigle su rekordne vrednosti. Najnoviji podaci pokazuju da je u decembru za tonu šećera trebalo izdvojiti 655 EUR, što je za 56% više u odnosu na isti period pre godinu dana.
U Srbiji se ove godine, zbog rekordnih podsticaja koja država daje, očekuju i znatno veće površine pod šećernom repom. Setva uskoro počinje, ali je prema nedavnim informacijama koje je Politika dobila iz Poslovnog udruženja Industrijsko bilje još rano govoriti o budućim cenama ovog proizvoda koje bi mogle da se očekuju u maloprodaji i koje su i dalje pod kontrolom države.

I dok na tržištu šećera vlada neizvesnost indeksi cene hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija nastavljaju da padaju i u februaru i to jedanaesti mesec zaredom, a niže cene zabeležene su kod biljnih ulja, mlečnih proizvoda i delimično kod žitarica i mesa.
Prema poslednjem izveštaju, indeks cena biljnih ulja pao je za 3,2% u odnosu na januar i predstavlja najniži nivo od početka 2021. godine. Pale su vrednosti palminog i sojinog, a suncokretovog i ulja repice su ostale na silaznoj putanji. Za 2,7% manje su cene svih mlečnih proizvoda u odnosu na januar. U zapadnoj Evropi su sezonske isporuke mleka poslednjih meseci bile iznad mesečnih proseka i uticale su na globalne izvozne cene. Povećane su zalihe putera i sira. Neznatno je niži indeks cena mesa.
U februaru su vrednosti za živinsko meso pale osmi mesec zaredom, što je odraz velike globalne ponude. Za svinjsko su porasle, potkrepljene zabrinutošću tržišta zbog slabe dostupnosti svinja za klanje usred rastuće interne potražnje u Evropi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR