Glas Javnosti

Hačinson u Rumi otpustio 80 radnika, deo na odmoru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U ministarstvu navode da se inspekciji rada u Sremskoj Mitrovici nisu obraćali zaposleni iz tog preduzeća, ali da je inspekcija dobila informaciju da su zaposleni na kolektivnom godišnjem odmoru do 21. aprila i da je početkom meseca bez posla ostao 81 zaposleni.

"Oni su radili na određeno vreme, a otkaz su dobili zbog isteka roka na koji su bili zaključeni ugovori", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada, gde navode i da je, prema podacima inspekcije, poslednjeg dana marta u ovoj firmi bilo 1.136 zaposlenih.
 
Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je da su radnici dobili otkaz pre isteka ugovora o radu na određeno vreme, zbog smanjenog obima posla.
 
"Pozvani smo da dođemo u dva sata popodne na sastanak, iako smo taj dan bili treća smena, da bismo se dogovorili šta će biti dalje jer firma neko vreme neće raditi. Kada smo došli sačekali su nas poređani ugovori o prekidu rada", ispričao je jedan od otpuštenih radnika za VOICE. Prema njegovim rečima, nikakve prethodne najave nije bilo, iako se obim posla postepeno smanjivao od decembra prošle godine, pa je od tada fabrika radila sa prekidima, koji su radnicima računati kao godišnji odmor.
 
Upitan da li fabrika "Hačinson" sada radi, predsednik Samostalnih sindikata Ruma Drago Tešić kaže za Tanjug da su, po informacijama koje je dobio od predsednika sindikalne organizacije u "Hačinsonu", svi "oslobođeni radnih obaveza".
 
"Svi su oslobođeni, s tim da će, ako to vreme bude dozvolilo, sledeće sedmice jedan broj radnika doći da bi se izvršio remont na mašinama, uz sve mere zdravstvene zaštite. Moramo poslušati struku, jer se ovde radi o ozbiljnim stvarima i moramo sačuvati, pre svega, ljudske živote. Jeste da ovo ne odgovara ni radnicima ni privredi, ali ako budemo sačuvali živote, sve ćemo to moći da podignemo", smatra Tešić. 
 
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić ocenila je da su otpuštanja radnika tokom vanrednog stanja posledica forsiranja fleksibilnih oblika rada. Ona je za VOICE navela da je Hačinson francuska firma koja je, kao strani investitor, dobila "nemale subvencije i olakšice za kupovinu zemljišta". 
 
Urednik portala Radnik.rs Miloš Vučković rekao je da otpušteni radnici nemaju na raspolaganju nikakve mehanizme u ovim situacijama.
 
"Iako ugovor o radu na određeno vreme zaposlenima nije istekao, sam ugovor je zaključen zbog povećanja obima posla, a tokom vanrednog stanja obim posla kod velikog broja poslodavaca je opao i poslodavac može da raskine ugovor", objasnio je Vučković.

(Izvor: Tanjug/VOICE/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR