Glas Javnosti

Guvernerka Tabaković na Godišnjoj skupštini MMF-a i Grupacije Svetske banke

Ekonomija
Autor: Glas javnosti/rts

Delegacija Srbije, koju predvodi guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, u okviru Godišnje skupštine MMF i Grupacije Svetske banke imala je veliki broj sastanaka s visokim predstavnicima tih institucija, kao i s predstavnicima velikog broja investitora, saopšteno je iz Narodne banke.

U saopštenju se navodi da se tokom sastanaka s gospodinom Bo Lijem, zamenikom generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, gospodinom Alfredom Kamerom, direktorom Sektora za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu, kao i s timom Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju, koji predvodi gospodin Jan Kejs Martejn detaljno diskutovalo o aktuelnim izazovnim uslovima u kojima se sprovode politike.

Saopšteno je da je ocenjeno je da izazova ima prilično i da potiču s globalnog tržišta poput visoke inflacije, energetske krize i sa njima povezanim zatezanjem globalnih finansijskih uslova.

Visoki zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova, kao i nastojanje srpskih vlasti da se unapred pripreme za dalje potencijalne neizvesnosti i krize.

Dodaje se da su ocenili da je saradnja Republike Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI) veoma dobra, što je i potvrđeno uspešnim okončanjem drugog ramatranja dogovorenog ekonomskog programa. Istakli su da je Srbija zabeležila odlične rezultate na makroekonomskom planu, što govori u prilog dobrim politikama koje su sprovođene.

Generalna je ocena, navodi se, da uslovi u kojima se sprovode politike zahtevaju nikada veću saradnju i proaktivno delovanje.

Dodaje se da je Bo Li je naveo da iskustvo Srbije na planu diversifikacije izvora energije može da bude koristan primer i za druge zemlje.

"Na kraju, guvernerka Jogovanka Tabaković zaključila je da je koordinacija politika uvek neophodna, a danas posebno kada smo suočeni sa izazovima koji se međusobno prepliću, i da u Srbiji upravo koordinacija, uz dobre politike, jeste jedan od stubova postizanja održivih rezultata", naveli su iz Narodne banke.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR