Glas Javnosti

GUBITAK GLOBALNOG TURIZMA OD PANDEMIJE KORONA VIRUSA 195 MILIJARDI DOLARA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema najnovijoj analizi Svetske turističke organizacije UN (UNWTO) pandemija korona virusa , smanjila je broj medjunarodnih dolazaka od početka godine do kraja aprila za 44 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema proceni UNWTO gubitak prihoda turističke privrede iznosio je oko 195 milijardi dolara.

Zbog uvodjenja ograničenja u aprilu je registrovan pad putovanja od 97 odsto u segment medjunarodnih turističkih dolazaka, posle pada od 55 odsto u martu.
Iako se u narednim mesecima očekuje blago poboljšanje situacije, UNWTO predlaže zemljama članicama, kao I ekonomskim vlastima I medjunarodnim organizacijama, da se u kriznom period posvete restart turističkih politika I strategija, odnosno da snažno podrže opstanak turizma I zaštitu radnih mesta.

UNWTO pozdravio je mere EU, pre svega Francuske I Španije, u segment podrške turizmu I stvaranju uslova za njegov oporavak.

Podaci iz izveštaja Svetske turističke organizacije pokazuju da su do kraja aprila pandemijom korona virusa najviše bili pogođeni regioni Azije I Pacifika, gde je registrovan pad broja stranih turista od 51 odsto, dok je na drugom mestu Evropa sa padom turističkih dolazaka od 44 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Procene UNWTO govore da bi globalna turistička privreda u 2020. godini mogla zabeležiti pad broja medjunarondih turista od 60-80 odsto, u zavisnosti od toga koliko dugo će trajati ograničenja putovanja zbog korona virusa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR