Glas Javnosti
posta

GRČIĆ O CENI STRUJE ZA PRIVREDU: Odluka će biti ubrzo doneta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

lada Srbije do sada nije donela odluku o ceni električne energije za privredu, ali se time bavimo i ta odluka će biti ubrzo doneta, rekao je direktor EPS-a Milorad Grčić.

On je rekao da je energetska kriza pokazala da bi problemi po privredu Srbije bili veliki da se ušlo u zatvaranje nekih termo kapaciteta koji proizvode električnu energiju iz lignita.

Grčić je rekao da građani Srbije imaju najjeftiniju cenu električne energije u regionu i da nije u planu da se cena menja. Direktor EPS-a je istakao da je cilj te kompanije da za pet godina ima više instalisanih i termo i hidro potencijala, ali da se odnos od sadašnjih 70 prema 30 posto za termoelektrane u odnosu na hidroelektrane pomeri na 60 prema 40 posto.

On je  istakao da je konzum elekrične energije u Srbiji porastao za 13 posto što je rezultat oživljavanja privrede i izgradnje fabrika. Za 5,5 godina u EPS-u investirano 2,36 milijardi evra, od čega su veliki deo sredstva kompanije, i najavio da se investicije neće zaustavljati.

Planovi EPS-a su da 2030. godine ima 240 megavata instalisanih solarnih, i 100 megavata iz vetroparkova, rekao je on i ocenio da ta kompanija nije protiv zelene energije, nego naprotiv.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR