Glas Javnosti

GORIVO OSTAJE ZAMRZNUTO DO KRAJA APRILA: Uredba se zasad ne menja?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Uredba kojom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena benzina i dizela ostaće na stani do kraja meseca.

Uredba kojom se određuju najviše cene u maloprodaji za BMB95 i evrodizel, kao i fiksira marža benzinskim stanicama, ostaje da važi do kraja aprila, pišu Novosti.

Aktuelan uredba je uvedena 11. marta i ističe 11. aprila. Pre nje je slična uredba trajala mesec dana. Razlika je u tome što se u prvoj uredbi išlo na mesečno fiksiranje cene a u drugoj se ona određuje prema formuli i kotaciji derivata u regionu svakoga petka.


Pri donošenju druge uredbe, kojom je povećana maksimalna cena dve osnovne vrste goriva, Vlada se odrekla dela akcize, do maksimalnih 20 odsto prema zakon, i carine na uvoz derivata.

Domaći naftaši upozoravaju da kontrolisana cena koja  je ispod tržišne, može da posle dva meseca primene dovede do problema sa snabdevanjem.


- Uredba kao privremeno rešenje daje efekte, ali dugoročno može da ugrozi snabdevenost tržišta. Realne cene su one koje kreira tržište, a ne država. Tokom ova dva meseca su se drastično menjali uslovi i troškovi i na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou i cene transporta. Na te faktore tržište odmah odreaguje, a administracija ne može - ukazuje generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.


Da se slobodno tržište derivata ne smiruje pokazuje i nedavno poskupljenje autogasa (TNG). Iako su cene nafte u padu poslednje dve nedelje, TNG je poskupeo i u Beogradu je dostigao cenu od 103 dinara za litar.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR