Glas Javnosti

GORIVO OD DANAS JEFTINIJE: Uredba Vlade Srbije stupila na snagu, ovo su nove cene naftnih derivata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena evro dizela i evro premijuma objavljena je u Službenom glasniku, a primenjuje se od danas.

Zvanično, od ponoći cena dizela je niža za otprilike pet dinara, a benzina za oko tri dinara.

Uredbom je definisano da maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i da se slobodno formiraju na tržištu, ali ima izvesnih nedoumica.

- Uredbom Vlade je određena maksimalno dozvoljena cena za Evrodizel i Evropremijum b95. Međutim pod ta dva naziva svrstavaju se sve vrste goriva uključujući i ona aditivirana tako da će nam ostati još vremena u narednim danima da sa ministarstvima i Vladom vidimo da li su i aditivirana goriva svrstana u tu cenu ili će cena tih goriva moći slobodno da se formira. U svakom slučaju goriva će biti na pumpama sasvim dovoljno, koliko bude potrebno - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.


Uredba je ograničena na 30 dana.

- Ako rafinerijske cene, znači cene na veliko ne porastu u međuvremenu onda će biti sve manje i više kao što je bilo. Znači sadašnje cene koje su zamrznute, one su prilično na nivou da obezbeđuju benzinskim pumpama dovoljno razlike da pozitvno posluju - napominje Nebojša Atanacković, vlasnik benzinske stanice.


Ako, međutim, cene na svetskoj berzi i u veleprodaji nastave da rastu, upućeni kažu da benziske pumpe mogu da dođu u situaciju da gorivo prodaju po ceni po kojoj ga i nabavljaju. U to jedno međutim spadaju i akcize.


- Kod nas je tu zahvatanje dizela oko 60 procenata, benzina mislim nešto više od 50 odsto, ali država se evo ovog puta nije odrekla tog svog, da kažemo, kolača - ukazuje Jelica Putniković, urednica "Energija Balkana".

Od zemalja u okruženju dizel je skuplji samo u Albaniji, a najeftiniji u Severnoj Makedoniji - dolar i 36 centi. Kada jer reč o benzinu, tu smo negde bliže sredini. Zbog toga i cveta benzinski turizam, posebno u pograničnim mestima.

BONUS VIDEO: Kako nas varaju trgovci - lažna sniženja, sumnjivi pokloni, reklamacije kao nemoguća misija

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR