Glas Javnosti

GORE OD KORONE: Više od milion zaposlenih u privatnim firmama bez dinara u slučaju bolesti!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U privatnom sektoru u Srbiji radi oko 1,3 miliona zaposlenih, koji u slučaju bolesti ili zaraze od korona virusa nisu u mogućnosti da dobiju punu zaradu.

Radnici u privatnom sektoru mogu da dođu do pune zarade samo uz pomoć države, ocena je Saveta stranih investitora (FIC) u "Beloj knjizi 2020".

Strani investitori navode se da pojedine odredbe Zakona o radu i dalje potencijalni problem poslodavcima, pre svega radni odnos koji se obavlja van prostorija poslodavca.

"Poslodavci imaju nedoumicu u vezi sa tumačenjem odredbe zakona koja propisuje da se, u slučaju rada van prostorija poslodavca, Ugovorom o radu ugovara naknada takozvanih drugih troškova rada i način njihovog utvrđivanja", ocenio je FIC koji okuplja 120 kompanija koje zapošljavaju više od 100.000 ljudi.

Ukazano je da koncept rada od kuće koji je preporučen tokom vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa nije zakonski uređen.  FIC je preporučio da nadležni donesu preciznije i sveobuhvatnije smernice i za poslodavce u privatnom sektoru kada je reč o naročito ugroženim kategorijama zaposlenih koji rade od kuće. Preporuka je i da se Zakonom o bezbednosti i zdravlja na radu definišu obaveze poslodavca i zaposlenih u odnosu na rad van prostorija poslodavca.

FIC smatra da je neophodno dalje pojednostavljenje i ubrzanje postupka zapošljavanja stranaca i kretanja radne snage, prepoznavanje delatnosti koje, usled svoje specifičnosti, podležu ograničenoj mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i da se unaprede propisi koji se odnise na agencijsko zapošljavanje.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR