Glas Javnosti

GODINA IZA NAS BOLJA ZA FINANSIJE: Ove investicije su se najviše isplatile u 2023. godini

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Godina za nama pokazala se kao neuporedivo bolja za finansijska i robna tržišta, i imovinu kojom se trguje na istoj, nego 2022. godina. Kada pogledamo izveštaje i podatke za 2023. godinu, najveća zarada krila se u pojedinim akcijama i kriptovalutama (i to preko 100%), ali i na soku od pomorandže!

Ovo osveženje uspelo je u 2023. godini da pretekne rast vrednosti većine kriptovaluta i akcija tehnoloških giganata na koje smo navikli da rastu dvocifren. Ova roba dobila je oko 65% na vrednosti i tako je isplivala iznad akcija: Google, Apple-a, Microsofta, zlata, energenata, hrane.
Pojedine akcije u plusu i preko 200 odsto!
Nakon zatišja u 2022. godini, najznačajnija svetska berza, Vol Strit, i na njoj izlistane najveće tehnološke kompanije ove godine zabeležile su brz oporavak, a pojedine i strahovit rast.

Na primer, S&P 500 indeks je viši za 23,6% na međugodišnjem nivou, najviše zbog rasta akcija tehnoloških giganta.
A akcije su i te kako su rasle, pa sa njima i investicije. Šampionske akcije protekle godine bile su Nvidia i Meta, sa rastom od oko 200%. Nešto manje impresivne, ali svakako vanserijski dobar rezultat imali su i Amazon (nešto više od 70%), Tesla (oko 69%), Microsoft (oko 51,5%), Apple (46,8%) i Google tj. Alphabet (47,3%).
Ništa manje uspešne bile su i druge berze pa je tako evropski indeks STOXX 600 porastao 11,8%, frankfurtski DAX 19,7%.
Kriptovalute rasle 150 odsto i više
 
Uprkos brojnim aferama, prevarama i lošoj atmosferi na ovom tržištu, kriptovalute su u 2023. godini zabeležile snažan oporavak. Kapitalizacija ovog tržišta, prema podacima coingecko-a, preskočila je nedavno 1,72 mlrd USD i tako povratila gubitke nastale usled skandalozne prevare na FTX menjačnici u organizaciji Sam Bankman Frida.
Kada pogledamo pojedinačni rast, on i više nego da obećava. Naime, kao što je već pisano, bitkoin je porastao za godinu dana oko 150%, ali on nije jedini. Na primer solana porasla je preko 470%, a ni etherium nije ostao u crvenom. Druga najpoznatija kriptovaluta porasla je u 2023. godini oko 80%, pokazuju podaci sa menjačnica.
- Ove godine kripto-industrija se oporavila od prethodnih izazova. Veći deo godine prošao je relativno neprimetno, ali je zabeležen značajan rast. Samo bitkoin je porastao za oko 150% u odnosu na početak godine. Ipak, kako je veći deo ovog rasta ostvaren u poslednjem kvartalu, u 2024. godinu treba ući optimistično, jer ova godina pred nama može biti godina preokreta - ističe za Blic Biznis Igor Mirković, stručnjak za kriptovalute.
Kako kaže iako nema garancija za to, postoje znaci koji ukazuju na potencijalne pozitivne promene.

- Prvo očekuje nas novi halving bitkoina. Zatim očekuje se smirivanje inflacije i stabilizacija kamatnih stopa što stvara povoljniji ambijent za investiranje. Mi iz kripto-industrije se posebno nadamo značajnom uključivanju institucionalnih investitora. Oko 10 bitkoin ETF fondova čeka na odobrenje od strane američke Komisije za hartije od vrednosti, a neki među njima bi mogli da budu odobreni već u prvom kvartalu sledeće godine - napominje Mirković.
Robna tržišta mešovita
Godina za nama na robnim tržištima bila je mešovita.
Sa jedne strane, energenti i prehrambene sirovine zabeležile su pad. Tako je struja na evropskim berzama bila jeftinija i do 75%, gas je pojeftinio oko 50%, a nafta oko 6. Ugalj je najgore prošao sa padom od preko 63%.
Što se prehrambenih sirovina tiče, biljno ulje palo je za 32,3%, kukuruz oko 26%, a mleko nešto više od 21%, soja 11,5%, pšenica 19,18%.
Ipak, na ovom tržištu i te kako ima "pobednika". Na primer, uranijum i indeksi nuklearne energije su u plusu. Cena uranijuma je skočila 69%, a indeksi koji prate proizvodnju struje iz nuklearnih elektrana porasli su za oko 40%.
Staro dobro zlato i ove godine je opravdalo status koji uživa, tj. cene su rasle 13,2%.
U segmentu prehrambenih proizvoda, najveći rast su zabeležili kakao preko 70%, kafa oko 13,7% i na iznenađenje svih sok od pomorandže kome je cena skočila oko 65% u poslednjih godinu dana!


Glas javnosti/ B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR