Glas Javnosti

GLOBALNI PAD GORI I OD “VELIKE DEPRESIJE” 

Ekonomija
Autor: Глас јавности

Globalna ekonomija zabeležiće ove godine pad od tri odsto zbog pandemije korona virusa I zaustavljanja poslovanja u sklopu mera sa ciljem da se spreči širenje zaraze, navodi se u procenama Medjunarodnog monetarnog fonda.

MMF je time u redovnoj prolećnoj prognozi snizio procenu iz januara za čak 6,3 procentna poena, prenosi Hina.

"Blokada (zbog suzbijanja pandemije) izazvaće najgoru recesiju još od “Velike depresije” , daleko težu nego u vreme globalne finansijske krize", konstatovala je glavni ekonmoista MMF-a Gita Gopinat.

Prema procenama MMF-a, iduće godine globalna ekonomija trebalo bi da zabeleži rast od 5,8 odsto pod uslovom da se pandemija povuče do krdaja 2020. I omogući ukidanje mera za njeno suzbijanja.

Oporavak će ipak biti tek delimičan i rast će biti prigušen u poredjenju sa dosadašnjim očekivanjima, napominju.u MMF-u.

Gopinat ističe da će oporavak oblikovati reakcija vlada na pandemiju, dodajući da mere podrške moraju biti propraćene zdravstvenim merama čak i ako to bude rezultiralo većim dugom.Nivo duga moći će se smanjivati kada ekonomija ponovo počne da raste.

Nakon završetka pandemije vodeće svetske ekonomije moraju spremiti koordinirani plan podsticaja, kažu u MMF-u.

Fond je izradio i crni scenario prema kojem pandemija ne bi bila završena do kraja godine a globalni BDP bi se, prema proceni Gite Gopinat, u ovoj i idućoj godini smanjio za ukupno 9 hiljada milijardi dolara, što je više od vrednosti japanske I nemačke ekonomije zajedno.

Situacija je neizvesna i MMF poručuje vladama da sprovedu značajne, ciljane fiskalne i monetarne mere, kao I mere za finansijska tržišta kako bi pomogle pogođenim domaćinstvima i kompanijama da lakše prebrode krizu.

Među vodećim razvijenim gospodarstvima MMF predviđa da će se američki BDP ove godine smanjiti 5,9 odsto. Privreda Evrozone može ove godine očekivati pad aktivnosti u proseku za 7,5 posto, pri čemu se među vodećim ekonomijama u zoni evra daleko najizrazitiji pad predviđa Italiji, za 9 odsto, dok će pad Nemačke ekonomije iznositi 7 odsto, Francuske 7,2 odsto a Španije 8 procenata.

U Kini bi prema procenama MMF-a privredni rast trebao usporiti na 1,2 odsdto, ali bi već iduće godine mogao usjediti snažan oporavak, uz procenjenu stopu rasta od 9,2 odsto.

U MMF-u procenjuju da bi u ovoj godini uvoz u razvijenim ekonomijama mogao da padne za čak 11,5 odsto, dok bi njihov izvoz mogao da se sunovrati za čak 12,8 procenata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR