Glas Javnosti

Globalna PROIZVODNJA PLASTIKE opala je u 2020. - tek treći put od Drugog svetskog rata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svetska proizvodnja plastike pala je prošle godine, tek treći put od Drugog svetskog rata i to, pre svega, zbog pandemije virusom kovid -19, koji je doveo do pada od 0,3 odsto u odnosu na 2019. godinu, objavilo je danas Evropsko udruženje proizvođača plastike PlasticsEurope.

Evropske fabrike su 2020. godine proizvele  55 miliona tona nove plastike, a njihova proizvodnja u regionu opala je za 5,1 odsto, na međugodišnjem nivou.

Globalno, proizvodnja plastike je pala "na 367 miliona tona proizvedenih u 2020. u poređenju sa 368 miliona tona u 2019. To je tek treće međugodišnje smanjenje od Drugog svetskog rata", izjavio je za francusku agenciju AFP Erik Kune (Eric Quenet ), šef PlasticsEurope. Prethodni pad u proizvodnji plastike izazvan je naftnom krizom 1973. godine i finansijskom krizom 2008. godine, podsetio je on.

 

 

Kina usporila pad proizvodnje plastike u svetu

 

Usporavanje, koje je „značajan znak uticaja krize sa koronavirusom na svetsku ekonomiju“, ublaženo je kontinuiranim rastom proizvodnje plastike u Kini,koje je lane poraslo za jedan procenat, navodi Udruženje.

Kina, koja je 2010. proizvela četvrtinu svetske plastike, sada daje trećinu. Udvostručila je proizvodnju u ovom intervalu na 117 miliona tona u 2020. godini sa 64 miliona tona u 2010. godini.

 

U isto vreme su sadašnja Evropska Unija (EU) sa 27 članica i Velika Britanija, Norveška i Švajcarska, realizovale ukupno 21 odsto svetske proizvodnje plastike u 2010. godini, odnosno 56 miliona tona, dok je lane to bilo 15 odsto udela u svetskoj proizvodnji sa ukupno 55 miliona tona.

Udeo Severne Amerike u svetskoj proizvodnji bio je oko petine u protekloj deceniji i nije se značajno promenio tokom ovog perioda, iako se obim proizvodnje plastike u regionu povećao. Tako su u 2010. godini proizveli 53 miliona tona, ili 20 odsto svetske proizvodnje) ,  dok je prošle godine proizvodnja iznosila 70 miliona tona, ili 19 procenata od ukupne globalne produkcije plastike.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR