Glas Javnosti

GLOBALNA GLAD NA VRHUNCU! Poskupljenje pšenice hara svetom, cene hleba svugde rastu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poznato je da je pšenica ove godine pogođena sušom, mrazem i jakim kišama u zemljama ključnim izvoznicima. Podižu se cene hleba širom sveta, jer je cena pšenice skočila u SAD i Rusiji, dostižući u isto vreme rekord i u Evropi.

Ovo je nesumnjivo ograničilo zalihe od kora za picu i francuskih bageta do azijskih rezanaca i afričkog kus-kusa, gurajući referentne cene u Čikagu na skoro devetogodišnji maksimum.

Ova činjenica nije prouzrokovala samo veće račune za namirnice što zadaje centralnim bankama veću glavobolju zbog inflacije i rizikuje pogoršanje globalne gladi koja je već na višegodišnjem vrhuncu.

Hoće li biti panične kupovine?

Karlos Mera, šef istraživanja tržišta poljoprivrednih proizvoda u Rabobank u Londonu je kazao  da bismo mogli da vidimo još veće povećanje cena, a što je cena veća, to je više straha na tržištu i više panične kupovine.

Konkretno u Čikagu se pšenicom u utorak trgovalo manje, nakon što je dostigla najviši nivo od decembra 2012, dok su pariski fjučersi dostigli rekordnih 297 evra po toni pre nego što su se zatvorili na 292,75 evra.

Dok svet ima mnogo pšenice, veliki deo toga se drži u zemljama poput Kine, koja malo isporučuje u inostranstvo. Očekuje se da će zalihe u prvih sedam izvoznika pasti na najniži nivo u poslednjih osam godina. Argentina i Australija su upravo počele sa žetvom, ali će proći veći deo godine pre nego što se silosi severne hemisfere popune sledećim usevima, piše Blumberg.

Rusija štiti zalihe oporezivanjem izvoza

Rusija koja je najveći izvoznik u prošloj sezoni, počela je da oporezuje izvoz ove godine kako bi zaštitila zalihe i držala domaće troškove pod kontrolom, i nagovestila je da je verovatna kvota za prodaju u inostranstvu. To je pomoglo u usporavanju isporuka i podršci cenama na drugim mestima, dok je rivalskim dobavljačima dala šansu da osvoje veći udeo na tržištu.

Rast cene na globalnom nivou postaju sve veći izazov. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan okrivio je lance supermarketa za porast računa za hranu, Egipat se sprema da poveća cene hleba koji subvencioniše za svoje građane, a Tunis ne očekuje olakšanje u troškovima durum pšenice do žetve sledeće godine.

Skače i cena đubriva

Dok je poskupljenje pšenice dobra vest za poljoprivrednike, i njihovi troškovi rastu. Cene đubriva rastu od Evrope do Severne Amerike zbog nestašice proizvodnje, što sve preti da ugrozi žetvu sledeće sezone. Ozima pšenica čini najveći deo zaliha širom severne hemisfere, i dok je setva skoro gotova, farmeri sada moraju da naprave zalihe đubriva kako bi povećali prinose i kvalitet u proleće. Francuski proizvođači su već zabrinuti zbog nestašice đubriva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR