Glas Javnosti

GLAVOBOLJA ZA KUPCE: Koje nekretnine ne gube vrednost?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako kupiti nekretninu, a onda zadržati ili podići njenu vrednost, često je pitanje koje zadaje glavobolju kupcima.

Predsednica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić u razgovoru za Biznis.rs kaže da na vrednost nekretnina, kao i na većinu dobara i usluga najviše utiče odnos ponude i tražnje, podrazumevajući tržišne uslove prometovanja i poslovanja.
- Makro i mikro politički i ekonomski faktori, a nedavno smo videli i makro zdravstveni faktori, mogu takođe uticati na vrednost nekretnina. Konkretno, kod nekretnina je važna lokacija shodno nameni nekretnine, kvalitet i ekonomska upotrebljivost, usaglašenost sa svim zakonskim propisima, godina gradnje, odnosno poslednjeg značajnog renoviranja, dostupnost javnih komunalnih servisa… Ovo su samo neki opšti faktori koji utiču na vrednost nekretnina, dok za svaku posebnu vrstu (stambena, poslovna, industrijska, hoteli, benzinske stanice, poljoprivredno zemljište, građevinsko zemljište) postoji mnoštvo dodatnih faktora koji mogu uticati na vrednost - objašnjava Ilić.

Kada je reč o vrsti nekretnina na koje bi kupci posebno trebalo da obrate pažnju, Danijela Ilić smatra da su to luksuzni objekti.
- Iz prošle ekonomske krize koja se u Srbiji ogledala kroz cene nekretnina, u periodu od 2009. do 2011. godine, može se zaključiti da su najstabilnije bile cene luksuznih i ultra luksuznih nekretnina koje su vrlo malo izgubile na vrednosti u jeku krize. Opet, naglašavam, moj komentar se odnosi na tržišne uslove poslovanja i kupoprodaje, jer u vreme krize može se desiti da dosta nekretnina bude prodavano pod nekom vrstom prinude ili hitne prodaje, što ne bi odražavalo tržišnu vrednost - ističe.
Ona naglašava da ako neko želi da ima dugoročno održivu vrednost nekretnine i da može da računa na uvećanje vrednosti kroz vreme, trebalo bi da se fokusira na lokaciju.
Nekretnine zahtevaju redovno godišnje održavanje, kao i značajno investiciono održavanje na svakih desetak godina, uz modernizaciju prema zahtevima savremenih korisnika kako bi se očuvala takozvana intrinzična vrednost nekretnine, odnosno sposobnost da održi postojeću upotrebljivost uz maksimalni benefit koji se očekuje, to jest očekivani potencijal rasta vrednosti u budućnosti.
- Osim stambenih nekretnina koje se koriste za primarno stanovanje, velika većina ostalih vrsta nekretnina (a to mogu biti i stanovi koji se kupuju kao investicija radi prihoda i očekivanog uvećanja vrednosti) može se smatrati investicionim jer se kupuju sa namerom da generišu neke benefite vlasniku. Za kupovinu investicionih nekretnina najbolje je imati savetnika, specijalizovano lice koje poznaje koncept intrinzične vrednosti i kako je održati na dugi rok - savetuje Danijela Ilić.


Glas javnosti/ N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR