Glas Javnosti

GLAVNI PROBLEM NAREDNIH GODINA: Stalno povećavanje kamatnih stopa u SAD povećava rizik od globalne recesije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Američko konstantno povećavanje kamatnih stopa moglo bi dovesti do ubrzane globalne recesije, pokazuju rezultati ankete koju je program "Global Biznis" CGTN-a, pri Kineskoj medijskoj grupi (CMG), sproveo u saradnji sa kineskim univerzitetom Ženmin.

Kako je navedeno, opštu zabrinutost u svetu izazvala je odluka Američkih federalnih rezervi (FED) da poveća referentnu kamatu za dodatnih 0,75 procentnih poena, četvrti put zaredom.

Anketa je sprovedena među 100 ekonomista širom sveta, 90 ispitanika smatra da američki potez povećava rizik od stagflacije, dok 94 odsto anketiranih smatra da američki potez mogao da dovodi do snažnog rasta dužničkog rizika u zemljama u razvoju.


FED je razlog povećavanja kamatnih stopa u poslednjih godinu dana pripisala inflaciji u zemlji, navodeći da je inflacija privremena.

Međutim, samo 15% ispitanika se slaže sa tvrdnjom FED-a.

Istraživanje je pokazalo da 57% učesnika misli da je glavni uzrok inflacije američka labava monetarna politika i učestalo štampanje dolara, dok oko polovine ispitanika smatra da je američko pokretanje trgovinskih sporova sa Kinom jedna od važnih uzroka inflacije u zemlji.

Čak 72% ekonomista smatra da će visoka stopa inflacije predstavljati glavni problem kojim će se američka ekonomija suočavati u narednih godinu do dve godine.

Pod uticajem američkih konstantnih povećavanja kamate, kao i iz razloga sprečavanja inflacije i stabilizacije domaćih valuta, centralne banke mnogih zemalja su povećavale kamatne stope u svojim zemljama.

Kako je navedeno, 72% anketiranih ekonomista tvrdi da američki potezi ugrožavaju zapošljavanje u mnogim zemljama, do 83 odsto njih procenjuje da će to potkopavati društvenu stabilnost u zemljama u razvoju.


Potezi FED-a su takođe povećali zabrinutost tržišta zbog perspektive globalne ekonomije.

Tako 73% ispitanika smatra da potezi FED-a opterećuju globalne ekonomske tokove, dok 88% njih prognozira da će to dovesti do nestabilnosti na globalnom finansijskom tržištu, a još 82% anketiranih veruje da će američki potezi predstavljati udare na poverenje tržišta i investitora.

Svetska banka je ranije upozorila da će talasi povećavanja kamatnih stopa širom planete gurnuti svetsku ekonomiju u recesiju.

Anketa je pokazala i da 54% ispitanika smatra da FED ima cilj da svojim potezima prebaci rizike domaće inflacije na inostranstvo, prenosi Ekapija.

U toj anketi je 67% ekonomista apelovalo na SAD da više razmišljaju o mogućnostima prelivanja rizika pri njihovom donošenju odluka, kako ne bi dodatno otežale globalnu ekonomiju koja je ionako već u recesiji, objavila je CMG.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR