Glas Javnosti

"GLAS" ISTRAŽUJE! Evropa Putinu uvodi lažne sankcije a NAFTU mu plaća četiri MILIONA evra na sat!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dok Evropska Unija na sva usta priča kako sprovodi ekonomske sankcije protiv Rusije trgovina fosilnim gorivima cveta na sve strane.

Od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini Evropska Unija i Amerika bez prestanka pričaju o sankcijama na ruski gas, naftu i druge derivate. Dok Ukrajina veruje u ove bajke i ne želi ni da pregovara sa svojom braćom Rusima, EU itekako koristi ovu situaciju.


Od 24. februara ove godine, kada je počela ruska vojna operacija u Ukrajini do danas, Evropska Unija je pazarila naftu od Rusije u vrednosti od neverovatnih 59,2 miliona evra. Svakog sata Evropska Unija plati ČETIRI miliona evra Rusiji za kupovinu nafte. 

Gasprom je prvi gas na područje današnje Evropske Unije isporučio još davne 1967. godine i to ni manje ni više nego Austriji. Evropska Unija je ovog ruskog giganta uvek držala pod reputacijom stabilnog snabdevača, sa dobrim cenama, na koga se uvek može osloniti. To je i glavni razlog što se EU neće tako lako odreći ruskog gasa i nafte iako Ukrajinu ubeđuju u suprotno.


Na početku ukrajinskog rata u Donbasu 2014. godine EU je uvozila oko 30 odsto ruskog gasa za svoje potrebe da bi taj procenat u poslednjih osam godina porastao na 45 odsto a u februaru 2022. godine Nemačka je već od ruskog gasa zavisila neverovatnih 50 odsto.

Krajem aprila izneseni su prvi put frapantni podaci od strane Centra za istraživanje energije i čistog vazduha. Prema tom izveštaju, Rusija je izvezla do kraja aprila neverovatnih 63 miliona evra vrednosti fosilnog goriva putem brodova i gasovoda, a sama Evropska Unija je od toga preuzela 71 odsto. Za nešto više od 10 dana, taj cifra se sa 44 milijarde evra popela na 59,2 milijardi evra koliko iznosi u ovom trenutku.


Najveći uvoznici su Nemčka koja se početkom aprila približila cifri od uvezenih skoro 10 milijardi evra ruskih fosilnih goriva (nafte i gasa), dok je u stopu sledila Italija sa sedam milijardi evra, Holandija sa 5,6 milijardi evra i Francuska sa 3,8 milijardi evra uvezenih derivata iz Rusije. 

Četvrtina izvezenih ruskih fosilnih goriva išla je preko čest evropskih luka: Roterdam, Masvlakte (isto u Holandiji), Trst, Gdanjs i Zibruge (Belgija).


Povrh svega, nemačka kompanija VNG, koja je veliki uvoznik gasa objavila je danas da će nastaviti da plaća ruski gas u evrima Gasprombanci što znači da se faktički dogovorila sa ruskom stranom.

Naravno, kako bi zamazali oči još jednom svima, a najviše Ukrajini, VNG saopštava kako je navodno sve u skladu sa sankcijama. Firma koja je u vlasništvu nemačkog snabdevača EnBW-a na ovaj način pokazuje svu dubinu licemerja EU.


Nemačka kompanija VNG, koja uvozi gas, ubuduće će slati evre za ruski gas Gasprombanci i ne očekuje probleme u pretvaranju u rublje, saopšteno je iz kompanije.
 
VNG se čak u svom saopštenju pohvalio kako "nisu imali nikakvih problema" u otvaranju računa u Gasprombanci. Ova firma je inače jedan od najvećih uvoznika ruskog gasa u Nemačkoj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR